Vindkraftsprojekt pausas – efter beskedet från försvaret

Tekniska verkens vindkraftsprojekt i Hultsfreds kommun får tummen ner av Försvarsmakten. "Det är naturligtvis tråkigt för oss", säger Henrik Valent, affärsenhetschef för vindkraft på Tekniska verken.

"Vi är glada för pausningen", säger Bengt Roslund, här tillsammans med Håkan Danielsson som också ingår i protestgruppen mot vindkraftsprojektet utanför Vena.

"Vi är glada för pausningen", säger Bengt Roslund, här tillsammans med Håkan Danielsson som också ingår i protestgruppen mot vindkraftsprojektet utanför Vena.

Foto: Jimmy Larsson

Vederhult2024-10-15 21:00

Det kommunala bolaget från Linköping har nu pausat projektet, där målsättningen är att bygga fem vindkraftverk i ett område mellan Vederhult, Tälleryd, Östrahult och Dalsebo.

– Vi har fått ett positivt gensvar från försvaret tidigare. Sedan skickade vi en förnyad fråga och fick höra att de inte tyckte om det. Därav får vi fortsätta att ha en dialog och fatta ett nytt beslut hur vi ska gå vidare, säger Henrik Valent.

Enligt Valent var det i våras som de fick reda på att försvaret hade ändrat sig kring vindkraftsplanerna utanför Vena.

Vilka synpunkter hade försvaret?

– Försvaret lämnar inte precisa synpunkter vanligen. Då de säger någonting hänvisar de till rikets säkerhet.

Har det med flygtrafiken att göra?

– Jag kan inte svara på om det är flyg eller om de har någon annan typ av verksamhet.

undefined
"Det är ganska vanligt att försvaret kan ändra sitt ställningstagande", säger Henrik Valent från Tekniska verken.

Har de bara gett er den förklaringen, att det handlar om rikets säkerhet?

– De skriver att det kommer att innebära uppenbara problem för dem.

Hur ser ni på att försvaret har ändrat sig?

– Det är naturligtvis tråkigt för oss, eftersom det är helt avgörande. Men det är ingenting ovanligt. Det är ganska vanligt att försvaret kan ändra sitt ställningstagande, speciellt utifrån vad som händer i vår omvärld nu.

Utan försvarets godkännande kan vindkraftsparken inte byggas.

– Vi ingen möjlighet att driva ett projekt då försvaret är emot det, för de har vetorätt.

Hur långt har ni kommit i dialogen med försvaret?

– Den är ganska lågintensiv, man skickar en fråga och så tar det lång tid att få ett svar. De har väldigt mycket att göra just nu, säger Henrik Valent som uppger att Tekniska verken ska ta ett nytt beslut runt projektet kring årsskiftet.

Bengt Roslund är en av de boende i trakten som har samlat in namnunderskrifter mot Tekniska verkens vindkraftsprojekt. Totalt 287 namnunderskrifter lämnades över till kommunledningen förra hösten.

– Vi försöker få dem att stoppa det helt och hållet, så vi är glada för pausningen, säger Bengt Roslund.

Vad gör ni just nu i den här frågan?

– Vi har pratat med Hultsfreds kommun och försökt tala om för dem hur vi ser på det. Vi kommer med all kraft att försöka motverka det här i vilket fall som helst.

Bengt Roslund menar att projektet skulle ge ett negativt klimatavtryck. Han ifrågasätter även dess företagsekonomiska lönsamhet.

– Jag har fortfarande svårt att förstå varför Linköping bygger någonting med fem vindkraftverk. Ekonomin kan inte bli lysande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!