92-åringen bjöd på ljuv musik från toppen av kyrktornet

För 83:e året i rad spelade musikkåren i Vena kyrktorn. 92-åriga Kurt Snygg lever för musik och har varit med från början.

92-åriga Kurt Snygg har varit med i Vena musikkår sedan mitten av 1940-talet.

92-åriga Kurt Snygg har varit med i Vena musikkår sedan mitten av 1940-talet.

Foto: Johannes Widergren

Vena2021-05-13 17:00

I över 80 år har medlemmarna från Vena musikkår klättrat upp för de lagom ruskiga trätrapporna till Vena kyrktorn på Kristi Himmelsfärdsdag. 32 meter över marken har man tagit ton och låtit musiken skölja över nejden. Även om man på grund av pandemin fått dra ner på antalet musiker i tornet fanns inget som kunde stoppa musiken i år heller. Mitt bland musikanterna finns den 92-åriga dirigenten och trumpetaren Kurt Snygg. Kåren bildades 1938 och han har varit med nästan från början.

– Jag började spela med kåren när jag var runt 15 år så jag har varit med i 77 år nu, säger han.

Utöver Kurt befolkades tornet av Daniel Lang och Jan Eklund på saxofon, Elin Carlsson på trumpet och Alexander Fungmark på trombon.

– Vi kunde inte vara fler och då blir det som det blir. Vi hade behövt en bastuba och kanske klarinett också. Jag fick sätta ihop det såhär så att det skulle låta lite grann i alla fall, säger Kurt Snygg.

Det är långt ifrån alla kyrkor som har ett öppet kyrktorn och därför blir upplevelsen av musiken något alldeles extra, menar dirigenten. Små klungor av människor hade samlats på marken men den bredare publiken finns ute i stugorna. 

– Det hörs hemma hos många. Det beror lite på hur det blåser men 3-4 kilometer hörs det, säger Kurt Snygg.

Han övertog dirigentskapet kåren 1952 och har också arbetat som musiklärare på musikskolan i Hultsfred där han lärde ut bland annat trumpet och valthorn. Han började spela på sin pappas dragspel när han var sex år och innan valet till slut föll på trumpet var det ett tag klarinetten som gällde. På Kristi Himmelsfärdsdag var det såklart kyrkliga toner som for över Vena, men den erfarne dirigenten spelar gärna allt från klassisk musik till folkmelodier, jazz och storband. 

– Det är underbart. Livet för mig har varit och är fortfarande musik. Det har stärkt mig. När jag är ute och går och så har jag melodier i huvudet och går och sjunger för mig själv, säger han.

Under pandemin har Vena musikkår tvingats ställa in flera spelningar och repetitioner. Därför var det en fröjd att få komma upp i tornet och spela tillsammans. Det kan ha varit sista gången som Kurt Snygg deltog i den traditionsenliga tornspelningen.

– Jag tror att det här var sista gången. Men jag trodde att förra året var sista gången också och så blev det inte. Jag säger ingenting om det utan vi får se, säger Kurt Snygg.

Daniel Lang, Kurt Snygg och Jan Eklund från Vena musikkår konfererar om förtecken i noterna till psalmen "Härlig är jorden".
Daniel Lang, Kurt Snygg och Jan Eklund från Vena musikkår konfererar om förtecken i noterna till psalmen "Härlig är jorden".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!