Barn hjälpte barn som har det svårt

Eleverna satte ett blygsamt mål med Vena marknad. När dagen var slut hade man fått in 18 000 kronor. "Det känns bra att kunna hjälpa barn som har det svårare än oss", säger Stina Stenbäck.

En lång rad av bord, fyllda med loppissaker, som hittade nya ägare.

En lång rad av bord, fyllda med loppissaker, som hittade nya ägare.

Foto: Privat

Vena2019-05-27 17:08

Ingen vågade riktigt tro på att gensvaret skulle bli så stort som det blev, när årskurs fyra till sex på Vena skola arrangerade en marknad i hembygdsgården i lördags. Därför var också målet väldigt blygsamt.

– Det var roligt, vi fick ihop mycket pengar så vi kan hjälpa till mycket, säger Liam Ovansjö. Jag hade nog gissat på 6 000 kronor.

Aktiviteterna ihop med loppisen, servering, lotteri och framför allt försäljningen av egentillverkade armband med texten "together" drog tillsammans in runt 18 000 kronor.

– Vi sålde slut på armbanden, trots att vi gjort så många som ett 90-tal. Så vi har några ytterligare beställda, som vi ska pyssla ihop och leverera. Så summan förväntas stiga lite till, säger läraren Malin Söderholm.

Idén om att ordna en marknad fick eleverna under ett temaarbete om mänskliga rättigheter, där man också läste om olika hjälporganisationer.

– De som handlat saker fick själva bestämma om de ville att pengarna ska skänkas till Amnesty, Unicef eller Barncancerfonden, som visade sig ligga flest varmast om hjärtat.

Vilda Cederlöf Larsson säger så här om dagen:

– Det var så roligt och det känns som vi har hjälpt bra. Nu känns det lite tråkigt att det är över.

Men det kan komma fler chanser, tror Malin Söderholm.

– Med tanke på det stora gensvaret är det inte alls omöjligt att det blir fler gånger. Det kommer ju hela tiden nya elever.

Hur nöjd är du med elevernas insats?

– Väldigt, väldigt nöjd. Jag är så stolt över dem. Det har varit så härligt att se alla eleverna, de har lagt ner sin själ i det här. Och det var många som kom fram och tackade, både föräldrar och andra besökare, som tyckte att det var en bra grej vi gjort.

Vad skulle du säga att eleverna har lärt sig på det här?

– Det är en lista som kan göras lång. Exempelvis att skriva faktatexter om hjälporganisationerna som finns och presentera det i grupp. De har fått möta många människor och på så sätt tränat den sociala biten och framför allt har de fått ökad empati för andra människor.

– Det känns bra att kunna hjälpa barn som har det svårare än oss, säger Stina Stenbäck.

Att rida på ponnyn Saga, med hjälp av Elsa Nilsson och Noemi Barraco, visade sig väldigt uppskattat.
Att rida på ponnyn Saga, med hjälp av Elsa Nilsson och Noemi Barraco, visade sig väldigt uppskattat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!