Bilen skuttade fram – föraren var drogpåverkad och utan körkort

Bilen körde vingligt och långt snabbare än tillåtet. När den narkotikapåverkade föraren stoppades av polis visade det sig att han hade både droger, knivar och en yxa i bilen. Nu har han dömts för flera brott.

I oktober 2023 stoppade polisen en bil som vinglade fram i Vena. Det visade sig att föraren saknade körkort, var drogpåverkad och hade droger samt en yxa och sex knivar i bilen.

I oktober 2023 stoppade polisen en bil som vinglade fram i Vena. Det visade sig att föraren saknade körkort, var drogpåverkad och hade droger samt en yxa och sex knivar i bilen.

Foto: Bild från förundersökning

Vena2024-09-13 19:00

Ett vittne larmade polisen efter att ha sett en bil köra väldigt vingligt på en väg i Vena. Inringaren gjorde också bedömningen att bilen på en raksträcka kört i 150 kilometer i timmen.

När patrullen stoppade föraren hade han hunnit ut på Skördevägen i Vena, Hultsfreds kommun. Enligt polisens förundersökningsprotokoll "skuttade" och vinglade då bilen fram.

Föraren som klev ur bilen var känd av polisen sedan tidigare. Han behövde stöd för att inte ramla när han skulle tas till polisbilen, men när han blåste i alkoholmätaren gav den inget utslag. Då förstod polisen att han måste vara påverkad av narkotika.

Efter senare provtagning visade det sig stämma. Det fanns THC, narkotika, i blodet när han körde, vilket tyder på att han brukat någon form av cannabis. När polisen gick igenom bilen hittade de dels en liten påse med hasch, men också sex knivar utspridda på olika platser. I bagageutrymmet fanns dessutom en yxa.

undefined
En av knivarna hittades under passagerarsätet fram i bilen.
undefined
Den här kniven hittade polisen dörren framtill på passagerarsidan.

När föraren, en man i 60-årsåldern, kördes av polis till sjukhuset för provtagning märkte patrullen att han fipplade med något. Det visade sig då att han höll en påse med drygt sex gram amfetamin.

Händelsen inträffade den 7 oktober 2023. Under onsdagen, alltså ett knappt år senare, dömdes han för narkotikabrott, rattfylleri och även olovlig körning eftersom han inte hade körkort vid tillfället. De brotten erkänner han, men han nekar till brott mot knivlagen som han också döms för. Detta eftersom bilen enligt hans utsago var lånad och han inte visste om att det fanns knivar i den.

Straffet blir skyddstillsyn.

undefined
Misstänkt narkotika togs i beslag när bilen stoppades.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!