Nyfödd flyttades mellan sjukhus

När Madeleine Tagel skulle föda sonen Alexander gick färden från Bjärkhult utanför Vena till Västervik, Linköping, Umeå och tillbaka till Linköping.

Madeleine och Martin Tagels son Alexander föddes i Umeå, dit familjen hade flyttats med ambulansflyg. Tre veckor senare flyttades de igen.

Madeleine och Martin Tagels son Alexander föddes i Umeå, dit familjen hade flyttats med ambulansflyg. Tre veckor senare flyttades de igen.

Foto: privat

Vena2022-09-29 12:45

SVT var först med att rapportera om familjen Tagel, som har drabbats av bristen på neonatalvårdplatser. Madeleine och Martin Tagel bor i Bjärkhult utanför Vena, och från början var planen att sonen Alexander skulle födas i hemmet.

– Madeleine drabbades av en väldigt allvarlig havandeskapsförgiftning, vilket gjorde att vi väldigt snabbt fick förflytta oss först till Västervik för observation i två veckor, säger Martin Tagel.

Familjen fick tidigt information om att födseln skulle ske på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Linköping skulle reservera en plats till Madeleine så att hon kunde få den bästa möjliga vården.

På midsommarafton förändrades Madeleines värden snabbt, och det var dags för förflyttning till Linköping. Men då fick familjen besked om att det inte fanns några lediga vårdplatser.

– Då fick Västervik lite panik och ringde runt till Lund, Göteborg, Malmö, Uppsala och Stockholm. Men det var bara Umeå som hade platser kvar. 

Familjen fick åka ambulansflyg till Umeå samma dag. Mindre än 24 timmar senare förlöstes Madeleine med kejsarsnitt, i graviditetsvecka 27.

– Alexander var mycket allvarligt lungsjuk när han föddes.

Vad tänkte ni när ni fick beskedet att ni skulle åka till Umeå?

– Jag tyckte det var mycket märkligt att det plötsligt inte fanns plats i Linköping, trots att vi fått till oss att Linköping hade reserverat plats, säger Martin Tagel som berättar att de ändå var glada och tacksamma över att hamna i Umeå.

– Vården vi fick där var helt fantastisk.

Efter tre veckor i Umeå fick familjen besked om nästa transport, tillbaka till Linköping.

– Vi fick lite olika bud ifall vi skulle flyttas eller inte. Vissa ansåg att det inte var läge för det, andra sa att det blir bättre, för då kommer ni närmare hem.

Klockan tio på kvällen blev de uppringda av en läkare. Beslutet var fattat. Nästa dag skulle de transporteras med ambulansflyg till Linköping.

undefined
Med ambulansflyg flyttades familjen mellan olika sjukhus på grund av platsbrist.

– Det var väldigt dramatiskt, säger Martin Tagel och berättar att Alexander fick vätska i lungorna under transporten.

– Det är relativt vanligt att han får det, men det är fortfarande allvarligt när det händer.

Väl framme i Linköping tog det ett par dagar innan Alexander återhämtade sig.

– Han var märkbart tagen av resan.

Efter ungefär två månader i Linköping kunde Alexander förflyttas till Västerviks sjukhus, där han fortfarande vårdas.

– Han behöver fortfarande andningsstöd, om än inte i så allvarlig omfattning. Det är mycket bättre, men det kommer att ta tid innan han har möjlighet att andas helt själv.

Till SVT har Norrlands universitetssjukhus i Umeå inte velat kommentera varför Alexander behövde flyttas så snabbt. Men sjukhuset uppger att barn vid behov transporteras från en neonatal intensivvårdsavdelning till en annan för att frigöra resurser.

"Denna typ av transporter genomförs endast om barnet bedöms kunna transporteras med bibehållen hög vårdnivå och utan risk för patientsäkerheten", skriver Norrlands universitetssjukhus till SVT.

Förra året flyttades 251 nyfödda barn mellan sjukhus i Sverige enbart på grund av brist på vårdplatser, enligt SVT. Några bebisar skickades flera gånger.

Martin Tagel tycker att bristen på vårdplatser i neonatalvården, som beror på personalbrist, är ett politiskt misslyckande.

– Jag ser det som att man använder sig av transporterna som ett sätt att temporärt lösa en ohållbar situation.

Madeleine Tagel med sonen Alexander.
Madeleine Tagel med sonen Alexander.
Havandeskapsförgiftning

Vid havandeskapsförgiftning får du som är gravid för högt blodtryck. Barnet kan växa dåligt och dina organ kan påverkas om blodtrycket blir för högt. För att sänka blodtrycket kan du behöva vila. Om inte det hjälper kan du behöva föda barnet tidigare än beräknat.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!