Butiken kanske läggs ner – men Venaborna tar upp kampen

Den obemannade Lifvsbutiken i Vena kan vara på väg att läggas ner. Marknadschef Petter Andersson bekräftar att det är förändring på gång för Venabutiken.

Venabutiken kan komma att läggas ner. Lifvs planerar en omstrukturering av butikerna i Småland och då försvinner butiken. Men kampen för en fortsättning pågår för fullt.

Venabutiken kan komma att läggas ner. Lifvs planerar en omstrukturering av butikerna i Småland och då försvinner butiken. Men kampen för en fortsättning pågår för fullt.

Foto: OLOF CARLSON

Vena2021-03-23 16:51

– Vi fick besked om att de tänker dra in Venabutiken, alternativt hitta en annan lösning för den, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). De säger att de är öppna för någon form av franchiselösning. Det är tråkigt för vad jag har förstått har den här butiken gått bra. Men man kan jämföra med Glamox i Gårdveda. Styrelsen någonstans långt borta tar beslut om strategiska förändringar och då åker även lönsamma enheter med.

– Från kommunens sida är vi beredda att medverka så att Vena kan fortsätta att ha en butik, säger Rosander.

Butiken öppnade så sent som i augusti förra året och har på kort tid blivit något av en samlingspunkt i samhället. Så nedläggningen kommer som ett dråpslag för bygden.

– I höstas hade vi en ortsvandring här i Vena, berättar Kurt Gustavsson, en av de som engagerat sig i kampen för butiken, och många av ideerna som kom fram där utgick just i från den här butiken. Som till exempel att vi skulle samlas här och dricka elvakaffe tillsammans.

Kurt Gustavsson var engagerad i etableringen redan från början och det är klart att han reagerade kraftigt när beskedet kom.

– Vi jobbar nu för att förlänga tiden, så att vi får lite tid på oss att hitta en lösning, säger han. Jag har varit i kontakt med vd och han lovade att butiken inte ska köras bort inom den närmaste månaden. Men han lovade inte att det skulle bedrivas någon verksamhet.  Vi har också kontaktat både regionen och banken, och förhoppningen är nu att fler Venabor ska engagera sig i kampen.

Pär Kågefors på kommunens näringslivsavdelning är inkopplad och jobbar också med att försöka hitta en lösning.

– Antingen det blir genom någon form av franchiseavtal eller om det gör att köpa loss butiken helt, säger han.

Han kommer också att vända sig till Region Kalmar län, som har en del möjligheter att gå in och stötta sista butiken på orten.

– Det har man gjort bland annat i Silverdalen och i Järnforsen för några år sedan, säger Kågefors. Men det förutsätter att någon driver butiken, det kan de inte göra själva. Inte kommunen heller.

Patrik Stenbäck som också ingår i gruppen, berättar att man jobbar på att hitta idéer för en framtid för butiken.

– Antingen det blir att starta en förening, eller om det finns någon privatperson som vill fortsätta, säger han. Det skulle också kunna bli som filial till någon annan butik. 

Även butiken i Piperskärr fick ett negativt besked häromdagen.

Kurt Gustavsson har tagit initiativ kampen för att rädda kvar butiken i Vena. Så här långt har han fått till ett uppskov för att vinna tid.
Kurt Gustavsson har tagit initiativ kampen för att rädda kvar butiken i Vena. Så här långt har han fått till ett uppskov för att vinna tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!