Dagen efter beskedet - "Blir mer levande samhälle"

"Det är skönt att slippa åka till Hultsfred eller Vimmerby för att handla". Det tycker Eva Karlsson i Vena som tycker det vore jättetråkigt om butiken försvinner.

Eva Karlsson handlar ofta i butiken och hon tycker det är jättretråkigt om den skulle försvinna. "Det är skönt att slippa åka till Hultsfred eller Vimmerby för att handla" säger hon.

Eva Karlsson handlar ofta i butiken och hon tycker det är jättretråkigt om den skulle försvinna. "Det är skönt att slippa åka till Hultsfred eller Vimmerby för att handla" säger hon.

Foto: OLOF CARLSON

Vena2021-03-24 22:15

Vi träffar henne utanför butiken, som ligger mitt i Vena. Hon kommer med sin tygkasse i handen, för en inköpsrunda i den lilla obemannade butiken. För även om det börjar tomna av på hyllorna därinne, så finns det fortfarande mycket kvar.

– Jag har inte bott här så länge, säger hon och vill inte riktigt räkna sig som stamkund. Men hon har bara gott att säga om butiken.

– Det är jättebra att vi har den här lilla butiken, säger hon. Det vore riktigt tråkigt om den försvann.

På söndag blir det sista dagen som Lifvsbutiken i Vena håller öppet i sin nuvarande form. Vad som händer sedan är ett oskrivet blad. Men utsikterna till en fortsättning finns.

Madelene K Askevik är en annan flitig kund i butiken och hon reagerade starkt över beskedet.

– Bara en sådan sak som att kunna ta barnen med sig och gå till affären och köpa en glass, det är livskvaltié för oss.

Hon konstaterar att butiken betyder så mycket mer än bara en affär.

– Sedan den kom hit känns som att Vena blivit ett levande samhälle igen, här är alltid folk och bilar, säger hon.

Petter Andersson, marknadschef på Lifs bekräftar att det pågår diskussioner med lokala intressenter som kan tänka sig att ta över verksamheten. 

– Vi ser gärna att någon tar över och driver butiken vidare, säger han, om vi kan komma överens om villkoren.

Men eftersom förhandlingarna pågår, vill han inte säga något om detaljerna. 

– Vi har exempelvis flera franchisetagare till butiker i Dalarna, säger Petter Andersson. Men som sagt diskussionerna pågår. 

Men han kan i alla fall lova att butiken i Vena kommer att få stå kvar tills diskussionerna är avslutade och man vet lite mer om hur framtiden ska bli. Butiken i Västervik ska transporteras bort och få ny hemvist.

Bakgrunden till Lifs beslut att lämna Vena är att den butiken ingår i ett kluster, tillsammans med butiken i Västervik. Men två butiker är lite för lite, och nu har företaget gjort en översyn av klustret.

– Normalt har vi fyra, fem butiker i ett kluster, säger Petter Andersson, och därför är det bestämt att vi inte ska driva de båda butikerna vidare. Det är en del i ett större strategiskt beslut.

Per Kågefors på kommunens näringslivsutvecklare är försiktigt optimistisk att det ska lösa sig för Venabutiken.

– Det ser inte helt hopplöst ut, säger han, engagemanget bland Venaborna för butiken imponerar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!