Företagare från Vimmerby öppnar ny butik i Vena

Vimmerby Camping expanderar. Och det ger Venaborna en ny butik på hemmaplan.

Vimmerby camping, som drivs av Elisabeth Wolmeryd och Hampus Thorstensson, expanderar söderut. Nästa projekt blir att starta en butik i Vena.

Vimmerby camping, som drivs av Elisabeth Wolmeryd och Hampus Thorstensson, expanderar söderut. Nästa projekt blir att starta en butik i Vena.

Foto: Johanna Rotebäck

Vena2021-05-17 08:42

Planeringen för den nya butiken har varit igång ett tag och nu är det dags att släppa nyheten. Hampus Thorstensson och Elisabeth Wolmeryd från Vimmerby Camping är i full gång att starta ytterligare en ny butik liknande den de håller på att bygga på campingplatsen.

Om alla pusselbitar faller på plats, är tanken att den nya butiken, Matlådan i Vena, ska kunna öppna någon gång på höstkanten.

– Absolut ska man kunna köpa sin julskinka här, säger Hampus Thorstensson, som tillsammans med sambon Elisabeth Wolmeryd har dragit i gång satsningen.

Så här långt har de fått klart bolagsbildningen, och nu börjar grovjobbet på allvar med att få till butiken. Planen är att den nya butiken ska ligga på samma ställe som Lifvsbutiken låg, alltså mitt i Vena, närmaste granne med bensinmacken. Den nya butiken kommer dessutom att bli lite större.

– Butiken vi har på campingen i Vimmerby är på 30 kvadrat, här i Vena kommer de att bli på 35, säger Hampus Thorstensson.

Det är bara ett par månader sedan Lifvsbutiken i Vena stängde och sedan dess har också tomten hunnit med att bli ledig, butikslådan har fraktats bort.

Det är naturligtvis ett stort projekt att ta sig an, att bygga en helt ny butik från grunden. Inte minst som att campingplatsen är på väg rakt in i högsäsongen. 

Hur vågar man sig på det?

– Vi hade en "handske att fylla". Butiken vi har på Nossen är inte stor nog att bära en heltidstjänst ensam, säger Hampus Thorstensson. Och när Lifvs meddelade att de omstrukturerar sig, och att butiken i Vena skulle läggas ner var det som en pusselbit föll på plats.

En nyckel till satsningen är också att Lifvsbutiken i Vena gick bra.

– Den var det inget problem med, säger Hampus Thorstensson, den försvann i den stora omstruktureringen.

Det lämnade fältet fritt för Hampus och Elisabeth som hittade något att fylla sin handske med. Planen är nu att anställa någon på heltid som har hand om butikerna. Så ett nytt arbetstillfälle lär det bli. Kanske mer än så.

– Vi har fått väldigt bra hjälp både från kommunen och från Kurt Gustavsson, säger Hampus Thorstensson. Det har betytt mycket.

– Det är verkligen efterlängtat, säger Kurt Gustavsson, som var lite av general i kampen för att få behålla Lifvsbutiken. 

– Vem man än möter i Vena frågar om butiken, säger han. Och jag tror att det här ska bli väldigt positivt för samhället. Den gamla butiken var väldigt omtyckt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!