Efter positivt besked: Bostället till salu

Kommunen säger nej till att köpa Bostället i Vena - men vill hjälpa till att underlätta en försäljning. "Trodde aldrig det skulle gå så snabbt, nu är huset till salu".

Bostället är till salu sedan kommunen lovat underlätta för hembygdsföreningen att sälja fastigheten. "Trodde aldrig det skulle gå så snabbt", säger ordförande Madelene K Askevik.

Bostället är till salu sedan kommunen lovat underlätta för hembygdsföreningen att sälja fastigheten. "Trodde aldrig det skulle gå så snabbt", säger ordförande Madelene K Askevik.

Foto: Charlotte Madestam

Vena2020-06-17 13:00

Det säger Madelene K Askevik, ordförande i Vena Hembygdsförening, som är tacksam för den snabba respons man fått från kommunen, som äger marken.

Idén att köpa och bygga om Bostället till skola föll dock inte kommunen i smaken. Det skulle bli för stora ombyggnader för att få huset att fungera som skola, anser politikerna i ksau.

– Vi vill inte medverka till att förvanska det fina huset, säger ordförande Lars Rosander (C).

Så kommunen tackar nej till erbjudandet att köpa tillbaka huset. Därmed ligger vägen öppen för en försäljning.

– Kommunen är beredd att hjälpa till, säger Rosander. Exempelvis genom att stycka av en tomt till huset. Vi hoppas att någon vill köpa huset för att bo i och bevara det för framtiden.

Det hoppas även hembygdsföreningen som direkt förklarade fastigheten till salu.

– Vi är tacksamma för att kommunen vill hjälpa oss så Bostället kommer i rätta händer, säger Madelene K Askevik.

– Vi känner ett stort ansvar för fastigheten så vi säljer det inte "vind för våg". Det är inte prislappen som är det viktiga, utan köparen. Roligast vore det förstås om någon med anknytning till Vena vill köpa det.

Vad gör ni med alla grejer?

– Planen är att flytta främst skolmuseet till hembygdsgården, annat säljs eller skänks. Vi har kontaktat Kalmar läns museum om de vill överta något, eller kan ge oss tips på hur vi gör bäst för att alla gamla saker ska bevaras för framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!