Han vill bidra till ett fossilfritt samhälle

Erik Lindblom vill dra sitt strå till stacken i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Därför har han solceller på sin gård i Västrahult och en elbil i garaget.

Erik Lindblom är konsult och forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet. Han bor med sin familj på en gård i Västrahult, där han har installerat solceller på ett ladugårdstak.

Erik Lindblom är konsult och forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet. Han bor med sin familj på en gård i Västrahult, där han har installerat solceller på ett ladugårdstak.

Foto: Jimmy Larsson

Vena2021-12-19 20:00

– När solen står som högst ger den 20 kilowatt, säger Erik Lindblom och blickar upp mot solcellsanläggningen som täcker delar av ladugårdstaket på gården i Västrahult utanför Vena.

Han lät montera solceller på taket förra året. Anläggningen är dimensionerad för 25 000 kilowattimmar per år, vilket motsvarar årsbehovet av el för de två bostadshusen på fastigheten.

– Om det inte var för att produktionen är så ojämn över året skulle jag klara mig utan nätanslutning.

Elproduktionen är som störst under sommarmånaderna och som minst under vintern, vilket gör det svårt för Erik Lindblom och hans familj att vara självförsörjande på el. Solcellsanläggningen är därför ansluten till elnätet.

– All el som produceras matas ut på nätet, och sedan köper jag in all el jag förbrukar från nätet. Men jag betalar bara för mellanskillnaden.

Varför valde du att installera solceller?

– Huvudskälet är att jag vill vara med och ställa om. Jag tror att det är helt nödvändigt på samhällsnivå att fasa ut all fossil energi så fort det bara går. Som privatperson finns det inte så många andra sätt att göra det. Jag kan försöka använda lite mindre el hemma, men det är svårt att välja bort el. Dessutom märks det inte. Skulle jag lyckas dra ner min elförbrukning lite blir det inget signalvärde i det. Installation av solceller förs det statistik på och fattas politiska beslut för att uppmuntra, säger Erik Lindblom och tillägger:

– Jag skaffade elbil av precis samma huvudorsak.

Han menar också att solceller är en av få investeringar på gården som ger pengar tillbaka.

– Det är ganska troligt att de kommer att ge tillbaka mer pengar än de har ätit upp innan de är uttjänta.

Han räknar med att det tar 10–15 år innan investeringen har lönat sig. Nyligen fick han solcellsstöd beviljat av länsstyrelsen, efter lång väntan.

– Det var som en julklapp, säger Erik Lindblom som hör till de personer som riskerade att bli utan solcellsstöd eftersom pengarna tog slut.

Skulle du rekommendera andra att satsa på solceller?

– Ja, absolut. Sedan får man räkna och fundera på vad man har för behov och förutsättningar, säger han och tipsar om att ta in många offerter.

– Jag tog bara in två. Nu är jag jättenöjd ändå, jag hade lite tur, men det hade säkert varit bra att ha lite fler att jämföra med.

Solcellerna sattes upp på ladugårdstaket förra året. På vintern producerar de relativt lite el. På sommaren är elproduktionen desto större.
Solcellerna sattes upp på ladugårdstaket förra året. På vintern producerar de relativt lite el. På sommaren är elproduktionen desto större.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!