Har byggt kunskap med byggda modeller

Genom att bygga modeller från forntiden har tredjeklassarna på Vena skola byggt kunskap tillsammans. På måndagskvällen lät de föräldrar, syskon och andra anhöriga ta del av skapelserna som skildrar vardagen på sten-, brons- och järnåldern.

Modell från stenåldern.

Modell från stenåldern.

Foto: Charlotte Madestam

Vena2018-06-11 22:24

– Det har varit både lärorikt och glädjerikt och eleverna har verkligen vuxit, säger klassföreståndare Rebecka Färlind, som har mycket gott att säga om arbetssättet där stort fokus lagts på kommunikation.

Eleverna har delats in i så kallade expertgrupper och lärt om en specifik tidsperiod. Matade med nya kunskaper har de stått redo att dela med sig av det de lärt sig till övriga klasskamrater. För att avsluta med modellbyggandet där man tagit den fina chansen att använda material från den kommunala satsningen Återbruket.

– Ibland har vi inte varit helt överens, men efter lite diskussioner har vi enats och blivit vänner igen. Men det har inte varit som på järnåldern i alla fall, säger Kevin Barman och börjar berätta om krig som kunde uppstå mellan byar, för att vissa hade mer guldmynt än andra.

Det går inte att ta miste på elevernas entusiasm. Och de delar gärna med sig av det de lärt sig under vårterminens tema "Vi och tiden" där man jobbat ämnesövergripande och blandat en rad tidsperioder. Från så långt tillbaka i tiden som stenåldern, till kanske bara 70-80 år tillbaka i tiden. Då gästade man Vena skolmuseum i Bostället och under ett besök på Kalmar Läns museum lärde man om utgrävningarna på Sandbyborg.

– Det har varit jätteroligt, säger David Nilsson i väntan på kvällens "vernissage".

– Det är lättare att lära sig saker när man jobbar så här, säger Wilda Front.

Man har tagit den fina chansen att använda material från Återbruket, för att bygga modellerna.
Man har tagit den fina chansen att använda material från Återbruket, för att bygga modellerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!