Här flyger tranorna över Vena mosse

Just nu finns goda chanser att få se tranor i våra trakter, inte minst på Vena mosse eller Mörlundaslätten.

På torsdagsmorgonen lyckades Vimmerby Tidning filma ett tiotal tranor på Vena mosse.

På torsdagsmorgonen lyckades Vimmerby Tidning filma ett tiotal tranor på Vena mosse.

Foto: Jimmy Larsson

Vena2022-05-19 19:00

På torsdagsmorgonen lyckades Vimmerby Tidning filma ett tiotal tranor på Vena mosse. En inte helt ovanlig syn så här års.

– Flockarna man ser nu är oftast sådana som inte häckar. De är inte riktigt könsmogna, eller har inte hittat någon partner. Jag brukar kalla dem för tonårsgäng som far runt och busar lite, säger Kenneth Rosén, ordförande i Hultsfreds fågelklubb.

Har antalet tranor ökat?

– De har ökat väldigt mycket de senaste 10–15 åren i Sverige. Det syns på tranräkningen i Hornborgasjön. Varför vet inte jag, säger Kenneth Rosén som även har märkt av en ökning på lokal nivå i Hultsfreds kommun.

Var är det störst chans få se tranor här i trakten?

– De som häckar nu är lite svårare att hitta, för de är på otillgängliga platser som gungflyn och våtmarker dit folk kanske inte söker sig. Men på till exempel Vena mosse, Mörlundaslätten eller runt Åkerö brukar det finnas tranor ibland. När man åker mot Basebo från Hultsfred, vid lerkärret på åkrarna där, kan det finnas tranor. Det finns nog alltid lite tranor att titta på nere vid Järnudda vid Hulingen också.

Enligt Kenneth Rosén har de flesta flyttfåglar kommit nu.

– Näktergalen har kommit till exempel och göken kom för ett par veckor sedan. Tornseglare som är en riktig sommarfågel har kommit, men inte i några jättemängder i och med att det har varit ganska kallt. Men nu sätter det varma vädret riktig fart på ressällskapet som ska upp genom Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!