Har startat nytt företag – med tusentals "medarbetare"

En lite ovanlig hobby blir en ännu ovanligare företagsidé. Wiktor Johansson i Tälleryd utanför Vena har precis registrerat sitt aktiebolag. Och han har redan flera tusen medarbetare.

Wiktor Johansson i Tälleryd, Vena, gör en annorlunda hobby till en än mer annorlunda företagsidé. Han satsar på biodling.

Wiktor Johansson i Tälleryd, Vena, gör en annorlunda hobby till en än mer annorlunda företagsidé. Han satsar på biodling.

Foto: OLOF CARLSON

Vena2021-03-23 08:00

Berggårdens Biodling AB är namnet på företaget, och det förklarar antalet medarbetare. Men än så länge är det just inget surr i kuporna på gården. Det behöver bli lite varmare först. 

– Men för ett par veckor sedan var bina ute och flög för första gången i år, berättar han.

– Det behöver vara åtta grader för att de ska ge sig ut.

Redan förra sommaren körde han igång verksamheten lite smått. Nu var det dags att ta nästa steg, att låta hobbyn bli lite mer än bara en hobby. Det vore lätt att ta till en dålig vits och kalla det för bisyssla och det är inte fel. Wiktor räknar med att biodlingen blir en sidoverksamhet. Det vanliga jobbet som flygare behåller han. Även om det är kärvt i den branschen just nu.

– Får jag inte flyga själv får jag titta på när bina flyger, säger han.

Runt midsommar hoppas på att få den första skörden från sina 20 bisamhällen. Tio av dem har han hemma på gården, de övriga är utplacerade på annat håll.

– Det brukar inte vara några problem att få låna mark för bikuporna, säger han, tvärtom brukar markägarna vara glada. Rapsodlare, till exempel, får märkbara skördeökningar om det finns ett bisamhälle i närheten och det betyder också mycket för blåbär och annat som växer i skogen.

Intresset för biodling har Wiktor med sig hemifrån.

– Så jag har varit med i svängen sedan jag var sex år, säger han, och nu har jag en fast punkt i tillvaron och då kan jag också satsa på bin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!