Gång- och cykelväg dröjer två år – "Inte förvånad"

Oroliga Venaföräldrar var lovade en gång- och cykelväg i år. Nu är projektet senarelagt till 2023. "Därför bryter vi ut de små delar vi kan – sänker hastigheten och bygger om en korsning redan nu", säger Simon Råsbacken, ÖSK.

Främsteby, Simon Råsbacken

Främsteby, Simon Råsbacken

Foto: Charlotte Madestam

Vena2021-08-02 14:00

I över 40 år har föräldrar stridit för en gång- och cykelväg mellan Främsteby och Vena samhälle. Så föräldrar i flera generationer har "ärvt" kampen, kan man säga, för en tryggare skolväg för sina barn.

I september 2019 var glädjen stor i byn när de lovades en åtgärd i form av en bymiljöväg. Det är namnet på en väg med extra breda vägrenar, och ett smalare körfält i mitten avsett för bilar. Syftet är att underlätta för cyklister och fotgängare.

– Det har funnits andra alternativ, men de har varit ogenomförbara. Det här blev en bra lösning, om vi ska kunna göra en gång- och cykelväg, säger Simon Råsbacken, projektledare på ÖSK. Bymiljövägar är relativt nytt så det ska även bli intressant att se hur effekten blir, om vi kan använda det på fler ställen.

undefined
Så här är det tänkt att bli: 3,5 meter körbana och 1,1 meter bred vägren på vardera sida.

Tanken var att arbetet både skulle påbörjas och slutföras under 2021.

– Av en ren slump fick jag veta att Trafikverket skjutit på projektet till 2023 när jag kontaktade dem för att få veta när vi skulle sätta igång, säger Simon Råsbacken och förklarar varför det dröjer:

– Allt hänger på att Trafikverket ska göra beläggningen på genomfartsvägen och deras arbete har skjutits fram två år på grund av att de ligger efter med sin drift. Och för att vi ens ska kunna göra vår del rent ekonomiskt, är tanken att göra det samtidigt.

På grund av att projektet skjutits på har ÖSK bestämt att göra ett par trafiksäkerhetshöjande åtgärder redan nu.

– Vi kommer göra en hastighetsöversyn, troligen till våren, och sänka till 40 kilometer i timmen. Då kollar vi över hela Vena samtidigt. Vi kommer också göra om en korsning, där fyra vägar kommer ut på genomfartsvägen, för att göra den säkrare. Det blir redan nu till hösten.

Fördyrar det här kommunens kostnader?

– Nej, utan det är sådana kostnader vi tagit höjd för i projektet. Vi skjuter fram den budgeten vi har för genomfartsvägen med gång- och cykelväg och bryter ut de små delar som vi kan göra innan.

Henrik Kernen är en av dem som bor i byn och som stridit för en säkrare väg länge.

– Klart man blir besviken, jag såg verkligen fram emot att det skulle bli av nu, så man kunde släppt det. Fast egentligen blir jag inte förvånad, det har varit så många turer fram och tillbaka. Samtidigt får vi vara tacksamma för att kommunen gör det den kan för att höja säkerheten något.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!