Tiden på väg rinna ut för vildkatterna i Vena

Sju herrelösa katter på Tunavägen i Vena ska fångas in och avlivas har länsstyrelsen beslutat. Fällor skulle ha satts ut under veckan men det blev uppskjutet.

En av de herrelösa katterna ute i Vena.

En av de herrelösa katterna ute i Vena.

Foto: Anders J Andersson

Vena2023-09-29 05:00

En villatomt i Vena har blivit hemvist för sju herrelösa katter. Familjen köpte huset, som stått obebott under många år, i fjol och märkte ganska snabbt att de inte var ensamma på fastigheten.

Herrelösa katter sprang omkring där och hade till och med hittat hål i byggnaden ned till källaren där några höll till.

Familjefadern, som eftersom frågan är känslig bad att få slippa vara med på bild eller med namn, berättar att en dag när han påbörjade renoveringen av huset så kom en katt in genom den öppna ytterdörren. Mannen blev själv skärrad och katten blev så skraj att den sprang på platsen, men kom ingenstans, ungefär som i en Tom och Jerry-film.

Katterna blev till slut ett ärende för länsstyrelsen i Kalmar som nu beslutat att de ska fångas in och avlivas. Fastighetsägaren har fått intrycket att en jägare skulle satt ut fällorna som i onsdags och att de skulle stå kvar under en vecka.

Till de boende i Vena har länsstyrelsen delat ut brev där de uppmanar kattägare att sätta halsband på sina katter eller hålla dem inne under veckan. Detta för att tamkatter inte ska fångas in och avlivas.

Just nu matas vildkatterna av människor i byn som försöker göra livet enklare för dem. På sociala medier har det skrivits om djuren, att kattmatningen blivit dyr och att risken finns att de förökar sig och blir fler.

Pappan i familjen berättar att hans döttrar gjort sig besvär och byggt kojor och leksaker till missarna. Barnen har också kunnat komma nära några av katterna och gett dem namn. En av dem heter Blixten för att den springer iväg snabbt om någon kommer för nära. Döttrarna är medvetna om att katterna kommer att tas om hand, berättar pappan.

När Vimmerby Tidning är på plats försöker mannen klappa en katt men den öppnar munnen på vid gavel, visar tänderna och fräser rejält.

Mannen berättar att katterna är relativt skygga för människor men kan gå ut på gatan och inte flytta sig förrän en bil har kommit alldeles intill. Nu är det sju katter men från början kan de ha varit uppemot 20 stycken tror han. Minst en blev överkörd av en bil. Döttrarna begravde den kissen i trädgården.

Förutom på den aktuella tomten rör sig djuren mellan flera fastigheter i byn och om nätterna är de ute och slåss och väsnas.

– Vi har kontakt med olika personer i Vena som kommer att höra av sig när katter går in i fällorna. Vi kommer bara att avliva omärkta katter, berättar Erika Ährlin, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Kalmar.

Det var när artikeln skulle publiceras som det kom till Vimmerby Tidnings kännedom att fällorna inte placerats ut, något länsstyrelsen inte informerat om enligt en boende i Vena.

Djurskyddshandläggaren hänvisade nu till beslutsfattaren i ärendet, Fredrik Ustrup, enhetschef för djurenheten.

– Jag kan inte kommentera detaljer i verkställighetsärenden. Normalt sett berättar vi inte i detalj om vad som händer i ärenden som gäller omhändertagande av djur, det sköts på annat säger han.

Han berättar att något nytt datum för omhändertagandet av katterna inte är satt men att fällorna kommer att sättas ut så fort det hinns med. Ett annat akut ärende kom emellan.

– Verksamheten är händelsestyrd, förklarar han och säger vidare att ärendet i Vena inte bedömdes som akut.

Fredrik Ustrup säger att djuren normalt sett kommer att avlivas efter omhändertagandet. Vanligast är att det görs av veterinär.

Familjens döttrar har fixat små bon som de herrelösa katterna kan krypa in i.
Familjens döttrar har fixat små bon som de herrelösa katterna kan krypa in i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!