Hunden Luna lär sig spåra upp ett vildsvin

I skogen i trakten av Vena hörs upphetsade hundskall på avstånd. Det är eftersökshunden Luna som i ett hägn tränar på att spåra upp ett vildsvin under kontrollerade former.

Hunden Luna klarade sitt första möte med ett vildsvin mycket bra, säger Sven Gustafsson.

Hunden Luna klarade sitt första möte med ett vildsvin mycket bra, säger Sven Gustafsson.

Foto: Åsa Thaberman

Vena2023-09-22 11:30

Strax utanför Vena ligger Älgsjöns Vilthägn. Här finns fyra hägn i olika svårighetsgrad med två vilda vildsvinsgaltar i varje. Jägare och hundförare från hela Europa kommer hit för att introducera hunden för vildvin eller träna upp en hund som redan jagar vildsvin. Victor Stenbäck är en av ägarna och har hand om driften.

– De flesta kommer ju hit för att lära hunden att jaga vildsvin, men det finns också de som behöver rehabilitera hunden efter en incident i skogen. Hunden kan ha blivit rädd för vildsvin eller skadad och då kan hunden bygga upp sitt självförtroende.

undefined
Hunden Luna klarade sitt första möte med ett vildsvin mycket bra, säger Sven Gustafsson.

Den som kommer till hägnet får först en liten genomgång och en analys av vad hunden behöver, sedan väljer man hägn efter det. Hunden får en gps och eventuellt en skyddsväst, sen släpps den i hägnet med uppgift att hitta vildsvinet.

– Det finns allt från förstagångsmöte för nybörjarhundar till rutinerade hundar. Terrängen i hägnen har olika svårighetsgrad och vildsvinen är olika vilda. I nybörjarhägnet är vildsvinen ganska tama, man kan komma nära dem och i det svåraste hägnet är vildsvinen vilda och svåra att hitta.

Att släppa hunden med vildsvin är inte riskfritt, men det mesta beror på hur hunden agerar menar Victor, om hunden är aggressiv mot vildsvinet så blir också vildsvinet aggressivt. Vildsvinen i hägnet är alla unga galtar och de byts ut när betarna börjar växa ut för att minska risken för skador.

– Vi har haft väldigt lite skador, visst kan det smälla till lite, men det är bara trynet som träffar hunden.

undefined
Victor: Victor Stenbäck och Håkan Josefsson diskuterar vilket hägn som passar Asta bäst.

I samband med jakthägnen finns också några uppfödningshägn. Svinen i det lättaste hägnet blir hanterade av människor flera gånger i veckan, men i det svåraste hägnet är det i stort sett vilda.

Det är inte bara privatpersoner som kommer till vilthägnet, många hundklubbar kommer till hägnet för att avlägga olika jaktprov. När vi hälsar på är två hundar på besök.

Gråhunden Asta från Landsbro är här med husse Håkan Josefsson. Asta är jakthund och behöver en lite större utmaning. Strax ska hon släppas in i hägnet.

– Det får inte vara för snälla grisar och hon ska få leta själv. Det är andra gången vi är här och Asta tycker att det är jättekul.

Luna är en blandras från Ydre, husse Sven Gustafsson tränar henne på att bli eftersökshund. Hon tar igen sig efter sitt första möte med ett vildsvin.

– Det var första gången och det gick väldigt bra. Luna jobbade nära vildsvinet, men på lagom avstånd och med 100 procent fokus, det var skitkul, hon hade nog kunnat hålla på en stund till.

Victor Stenbäck ser många upprymda hundar och nöjda ägare, det kan komma upp emot 40 hundar i veckan och de flesta reagerar positivt på mötet med vildsvin.

– Det är många som jämför detta med jakthundarnas Liseberg!

Victor Stenbäck är delägare och driver Älgsjöns Vilthägn
Victor Stenbäck är delägare och driver Älgsjöns Vilthägn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!