Annie, 25 år: "Jag har odlingen i blodet"

Annie Svensson tyckte det blev alldeles för långtråkigt att bara sitta hemma när pandemin härjade som värst. Via en enkel pallkrage hemma på familjens gård började hon sakta men säkert bygga upp sin egen grönsaksodling.

Annie Svensson, 25 år, är den tredje generationen av grönsaksodlare hemma på familjegården Myreholm utanför Vena.

Annie Svensson, 25 år, är den tredje generationen av grönsaksodlare hemma på familjegården Myreholm utanför Vena.

Foto: Markus Danielsson

Vena2022-07-23 05:30

25-åriga Annie Svensson från Lilla Käreby utanför Vena är en av många svenskar som har upptäckt tjusningen med att odla sina egna grödor.

– Jag har odlingen i blodet, kan man säga. Min farfar, som idag är 86 år gammal var den som började med odlingarna här, berättar Annie när Vimmerby Tidning gör ett besök på familjegården Myreholm.

undefined
Annie Svensson, 25 år, är den tredje generationen av grönsaksodlare hemma på familjegården Myreholm utanför Vena.

Annie Svensson har ett år kvar på sina universitetstudier till lantmästare i skånska Alnarp. Det var när pandemin tvingade hela klassen att sitta hemma som hon fick idén att börja odla sina egna grödor.

– Det tog fart ordentligt under våren 2021. Då började jag med en vanlig enkel pallkrage innan jag köpte ett riktigt växthus. Det står där borta, säger Annie och pekar.

undefined
Det här växthuset är Annie Svenssons eget slott när det gäller odlingen.

Idag har Annies odling av grödor vuxit rejält. Även om hon fortfarande ser det hela som en hobby har hon även börjat sälja sina egenodlade produkter.

– Jag är med i Reko-ring Vimmerby och brukar sälja en del via den gruppen. Min målsättning är dock inte att börja sälja så mycket som möjligt. Målet är däremot att så småningom kunna bli helt självförsörjande på den här sortens produkter.

Annie berättar vidare att hon även brukar uppmana alla sina vänner och bekanta att också börja odla sina egna grödor.

– Det går alldeles utmärkt att börja odla i liten skala även om man har en villaträdgård, säger hon.

Varför tror du att det har blivit så populärt att odla åt sig själv?

– Först och främst tror jag att pandemin gjorde att många fick sig en tankeställare och började fundera på vart maten egentligen kommer ifrån. Sedan kom kriget i Ukraina, som säkert spädde på folks funderingar. Här i Sverige har vi under lång tid tagit maten för given men med alla förändringar i världen måste vi nog tänka om.

Annie Svensson leder sedan in samtalet på ännu ett viktigt område.

– Klimatet förändras ju också och som odlare märker man ofta de här förändringarna tidigare än de som inte odlar.

undefined
Såhär kan det se ut om mördarsniglar har härjat i ett grönsaksland.

En annan tuff motståndare är mördarsnigeln. 

– Den är en odlares värsta fiende. Det finns olika sätt att bekämpa den på. Man kan köra med så kallad växelodling men även med ölfällor.

undefined
En ölfälla innebär att en mugg, flaskbotten eller liknande grävs ner i marken tillsammans med en skvätt öl. Det lockar till sig mördarsniglarna som sedan inte kan ta sig upp ur hålet.

Slutligen, vad är det absolut bästa med att odla sina egna grödor?

– Det är helt klart att kunna äta det som man själv har odlat fram. Det smakar alltid extra gott, säger Annie Svensson med ett leende.

Den här radhackan använde Annie Svenssons farfar under sin tid som odlare.
Den här radhackan använde Annie Svenssons farfar under sin tid som odlare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!