Skulpturverkstaden i Björksebo har fått nya ägare

De beskriver sig själva som spontana och explosiva. Så någon betänketid behövdes inte, när de såg Skulpturverkstaden i Björksebo till salu. Här kommer skaparlusten spira. "Vi förälskade oss båda i huset", säger Afsaneh Monemi och Mikael Ångbäck.

Afsaneh Monemi skapar gärna stort i keramik. Den nuvarande ateljén i en lägenhet i Göteborg begränsar henne. Här i Skulpturverkstaden i Björksebo finns det gott om plats. "Jag har längtat efter att ha bostad och ateljé i samma hus, med plats för skaparglädje, här kan jag gå upp mitt i natten och jobba om jag vill", säger hon medan Mikael Ångbäck för in musiken i huset.

Afsaneh Monemi skapar gärna stort i keramik. Den nuvarande ateljén i en lägenhet i Göteborg begränsar henne. Här i Skulpturverkstaden i Björksebo finns det gott om plats. "Jag har längtat efter att ha bostad och ateljé i samma hus, med plats för skaparglädje, här kan jag gå upp mitt i natten och jobba om jag vill", säger hon medan Mikael Ångbäck för in musiken i huset.

Foto: Charlotte Madestam

Vena2021-06-29 19:02

Hon keramikkonstnär, han musiker – tillsammans bidrar de till att den röda stugan med vita knutar, mitt i den småländska skogen, får fortsätta vara en plats för kreativitet.

– Jag har flyttat till Ronneby, säger den tidigare ägaren, konstnären Monica Sandell. Jag är så glad att skylten får sitta kvar.

Nu ska miljön och ateljén med fyra och en halv meter i takhöjd istället inspirera Afsaneh Monemi, som tvingats gå ner i storlek på sina lerskulpturer för att ateljén i en lägenhet i Göteborg inte tillåter större.

– Jag har längtat efter att ha ateljé i samma hus som bostaden. Jag brände dessutom mina skulpturer på en parkering i stan, fram till grannarna började ha åsikter, tillägger hon och skrattar. Jag tänker att det här stället kanske hjälper mig att komma tillbaka till min specialitet, som är att bygga stort.

Hon experimenterar gärna med både material och återvinning, i form av saker som går sönder.

– Koppar och fat, exempelvis. Jag gillar inte att slänga saker, så jag har alltid använt mig av det som mosaik i mina konstverk. På så sätt återanvänder jag material – och minnen, som skapar nya minnen.

undefined
Skylten får sitta kvar, till tidigare ägaren Monica Sandells stora glädje. Nu har istället Afsaneh Monemi och Mikael Ångbäck flyttat in i Skulpturverkstaden i Björksebo.

Afsaneh Monemi och Mikael Ångbäck tittade på huset runt påsk. Förälskelsen slog till med dunder och brak. Spontana och explosiva som de är, gick det snabbt tills deras signaturer stod på köpekontraktet.

– Vi föll för kraften i huset och Monicas fina bemötande. Det är sällan man kan få tag i en sådan här ateljé, med högt i tak och fina fönster med härligt ljusinsläpp, som dessutom ligger fint i naturen. Bara se dig omkring så förstår du vad vi menar, säger de märkbart glada och tacksamma.

undefined
Här, i Skulpturverkstaden i Björksebo trivs Afsaneh Monemi och Mikael Ångbäck. "Det är en oas för mig, här kan jag gå upp mitt i natten och jobba om jag vill", säger hon.

Till en början var tanken att använda det mer som sommarhus. Men så fick Mikael ögonen på en ledig tjänst som ekonomilärare på gymnasiet, som han sökte och fick, så hans flyttlass har redan gått. Medan Afsaneh kommer tillbringa så mycket tid hon bara kan i Björksebo, tills hon också flyttar hit permanent är tanken.

– Jag har lite småprojekt, så jag kan ta tjänstledigt och vara här och skapa.

undefined
Mikael Ångbäck är självlärd i det han gör och skapar ny musik hela tiden. "Tanken är att bygga en musikstudio en trappa upp, i det som är vind i dag", säger han.

Mikael å sin sida, kommer föra in musiken i huset, vars vind är tänkt att bli musikstudio.  

– Astrid Lindgren har alltid varit min stora favorit, så det känns fantastiskt att få bo här, säger han. Jag har egentligen alltid drömt om att bo i Småland.

undefined
Afsaneh Monemi och Mikael Ångbäck planerar en invigning den 31 juli med musik och visning av ateljén och kanske lite verksamhet om allt går som de tänkt sig.
undefined
Skylten får sitta kvar. Det lilla röda huset med vita knutar får fortsätta vara Skulpturverkstad, tack vare nya ägarna Afsaneh Monemi och Mikael Ångbäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!