Dålig hänsyn till de som jobbar på vägarna

Bilister visar inte tillräcklig hänsyn mot dem som jobbar med snöröjning och halkbekämpning på vägarna. Det anser två av tre invånare i Kalmar Län, visar ny undersökning.

Pär Edgren, arbetschef på Svevia uppmanar bilisterna att ta god tid på sig för julresan. Och att respektera att vägen är en arbetsplats. Trots att undersökningen visar att många tycker att respekten är för dålig, är det inte sällsynt med incidenter.

Pär Edgren, arbetschef på Svevia uppmanar bilisterna att ta god tid på sig för julresan. Och att respektera att vägen är en arbetsplats. Trots att undersökningen visar att många tycker att respekten är för dålig, är det inte sällsynt med incidenter.

Foto: Patrik Trägårdh/Charlotte Madestam

Vena2021-12-04 19:00

Vintern har ju slagit till med full kraft mot länet och jultrafiken står för dörren, många ska i väg och hälsa på släkt och vänner. Samtidigt som vinterväghållarna jobbar för fullt, för att hålla vägnätet framkomligt. 

– Så kör försiktigt, håll avstånd och se till att ha god tid på dig. Allting tar lite längre tid så här års, med att skrapa rutorna och hastigheten är lägre, säger Pär Edgren, Venabo och arbetschef på Svevia i Kalmar län.

– Vi vill be dig att respektera att vägen är vår arbetsplats, betonar han, vi är ju inte där ute för skojs skull, vi gör allt vad vi kan för att vägarna ska bli så säkra som möjligt.

På uppdrag av Svevia har Sifo hört sig för hos ett antal invånare i Kalmar län inför den stundande helgtrafiken. Beskedet är att två av tre tycker att det är alldeles för dålig respekt för de som jobbar på vägarna med att sanda, salta och ploga. I Kalmar län var det 151 personer som svarade på frågorna.

– En vårdslös attityd i trafiken utgör en direkt fara för de som har vägen som sin arbetsplats, säger Pär Edgren.

– Sakta alltid ner när du närmar dig fordon som saltar eller plogar. Det är en av de vanligaste incidenterna att någon kommer ifatt en plogbil alldeles för fort. Det är precis som om de inte ser den, säger han.

Plogbilarna kan inte köra särskilt fort för då kan snösprutet från plogen förstöra vägutrustningen vid sidan av vägen.

– Det är lite olika hur fort de kör vissa gånger är det inte mer än 30 kilometer i timmen. Andra gånger kan det vara lite snabbare. Saltbilarna kör ofta lite fortare, kanske 60, säger Pär Edgren.

Vägjobbarnas tips för säkrare trafik:

• Sänk farten: Plogbilar, saltbilar och andra fordon är förarens arbetsplats. Många olyckor inträffar när de blir påkörda bakifrån. Med sänkt fart bidrar du till ökad trygghet, både för föraren och för dig själv.

Sök ögonkontakt: Om du har möjlighet, sök ögonkontakt med den mötande föraren innan du passerar. Det minskar risken för missförstånd mellan trafikanterna. 

• Håll avstånd: Ligg inte precis bakom ett väghållningsfordon. Ha tålamod, även om det kan vara stressande att ligga bakom en plogbil. Plogbilsföraren arbetar för att du och andra ska komma fram och släpper förbi trafiken när det finns en möjlighet att göra det på ett säkert sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!