Marica från Vena drabbas av hårda restriktioner i Norge

Sedan mutationssmitta upptäckts i Norge infördes på lördagen lockdown i Oslo och nio andra kommuner. Marica Davidsson, bördig från Vena, följer spänt utvecklingen i grannkommunen Råde.

Marica Davidsson, som bor i norska Råde, följer nyhetssändningarna sedan regeringen på lördagen införde den hårdaste nedstängningen sedan pandemin bröt ut. Det efter att virusmutationen från Storbritannien upptäckts.

Marica Davidsson, som bor i norska Råde, följer nyhetssändningarna sedan regeringen på lördagen införde den hårdaste nedstängningen sedan pandemin bröt ut. Det efter att virusmutationen från Storbritannien upptäckts.

Foto: Charlotte Madestam

Vena2021-01-23 17:00

Efter att kommunen Nordre Follo haft ett utbrott av virusmutationen från Storbritannien och genomfört en lockdown, införde Norges regering vid middagstid på lördagen ytterligare restriktioner, de skarpaste sedan pandemin utbröt, i Oslo och nio andra kommuner, däribland Moss.

Marica Davidsson bor i Moss grannkommun Råde, sedan hon flyttat till Norge och blivit sambo med Fredrik Ankarberg, Lönneberga, för drygt fem år sedan. De följer nu nyhetssändningarna noga för att se vad som blir nästa steg.

– Vi har fått en del signaler om att vi kan stå näst på tur, att det kan bli skärpta restriktioner även i angränsande kommuner, säger Marica Davidsson, som förövrigt sitter i karantän, sedan hon tvingats göra ett snabbesök i Hultsfred i förra veckan.

Bland åtgärderna som vidtogs under lördagen återfinns bland annat att butiker och köpcentrum stänger ner, däribland Vinmonopolet, det vill säga norska motsvarigheten till Systembolaget. 

Undantag görs enligt Marica Davidsson för livsmedelsbutiker, apotek och bensinstationer. Även skolor och förskolor stängs, samtidigt som invånarna i de aktuella kommunerna uppmanas att inte lämna sin kommun.

Hur går dina tankar?

– Det känns läskigt när det går så snabbt i svängarna. Visserligen har vi sett en del signaler sedan den här nya varianten av coronaviruset nått Nordre Follo och hört en del diskussioner kring en lagändring som skulle tillåta total lockdown. Men beskedet om nedstängning kom ändå så plötsligt.

Både hon och Fredrik jobbar dessutom i Moss, så det är inte att tänka på att gå till jobbet den närmaste tiden.

– Fredriks son hade precis sett fram emot att få återgå till skolan på måndag, efter lång tid av hemmaskola några dagar i veckan. Men i dag har det också ändrats och nya besked kommit, att de ska studera hemma på heltid.

Enligt Marica Davidsson förundras man i Norge över hur coronaviruset hanteras i Sverige.

– När folk får höra att jag är från Sverige kommer det alltid upp till diskussion varför vi inte låter regeringen bestämma, utan att man förlitar sig på Folkhälsomyndigheten. Att folk faktiskt är ute och festar och åker till skidorter ses som oansvarigt.

Hur tänker du kring att bo i Norge under en pågående coronapandemi?

– Det känns tryggare än i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!