Nedräkning till riksfinalen av P4 Nästa

Två dagar kvar. Sedan avgörs riksfinalen av P4 Nästa 2018. Patricia Birgersson från Vena är en av finalisterna och det är många som håller tummarna för att hon och Linköpings legender står som segrare.

Förberedelser hos Lisa Arvidsson på Intermezzo. Bara två dagar kvar. På lördag går Patricia Birgersson upp på scen i riksfinalen av P4 Nästa 2018.

Förberedelser hos Lisa Arvidsson på Intermezzo. Bara två dagar kvar. På lördag går Patricia Birgersson upp på scen i riksfinalen av P4 Nästa 2018.

Foto: Charlotte Madestam

Vena2018-08-24 08:00

Men själv har hon inte kommit dit än mentalt, att hon börjat fundera på utgången, än mindre på en seger.

– Mest är jag så himla rörd över allas engagemang. Över att alla jag känner – och inte känner hör av sig och hoppas på oss. Sedan vore det så klart en bonus om det blir vinst. Det vore helt fantastiskt roligt. Men det är en seger bara att ha kommit så här långt och att få höra låten spelas i radio.

Ja, hur känns det egentligen att höra sig själv sjunga i radio?

– Det är en mäktig känsla, jättehäftigt. Jag hajar till och skiner upp av glädje varje gång jag hör den på radio. Jag tycker ju så mycket om låten "Här och nu" som Niclas Jansson skrivit. Sedan är det svårt att lyssna på sig själv, man blir lätt självkritisk. Men jag är jättestolt över att ha kommit så här långt.

Patricia Birgersson har tagit sig till riksfinalen, som en av åtta kandidater, genom att först vinna deltävlingen för Kalmar län, följt av länsfinalen och på lördag väntar alltså riksfinalen, som avgörs och livesänds från Konsert och kongress i Linköping. Patricia har startnummer fyra, och det går bra att rösta på henne via SMS till en bit in i lördagens sändning.

– Startnummer fyra är bra. Då behöver jag inte vänta till slutet, och heller inte gå ut först. Mitten, det är bra.

Du har ju varit öppen med att du har scenskräck, och berättat att det inte är alldeles enkelt och självklart för dig att stå på scen. Har det blivit bättre med tiden, ju längre tävlingen gått?

– Både ock. Egentligen är det läskigare när det är väl anordnat och en stor produktion. Det bygger upp scenskräcken, jag vill ju att allt ska bli perfekt. Samtidigt blir det enklare, jag har ju gjort det här några gånger nu. Så nu ska jag bara njuta av hela grejen och fokusera på det roliga så inte scenskräcken får störa mig.

Är du nervös?

– Nej, det har jag inte hunnit bli än, njuter mest av allt. Det är en så stor och profsig produktion runt det hela, så det är kul bara att få vara med om det.

Vad tror du om dina och Linköpings legenders förutsättningar?

– Jag har hört en del andra bidrag, det är superbra låtar det också. Det som talar för vår låt är att den är på svenska, den är enkel att ta till sig. Och det är en bra, radiovänlig låt just till formatet i P4. Så jag tror nog det är en stark kandidat.

De tävlande kommer från hela landet och deras finalbidrag bjuder på allt från trallvänlig pop och modern rock till en countryballad och nostalgisk synthpop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om