Första spadtaget till nya förskolan i Vena: "Stark framtidstro"

Under måndagen togs de första spadtagen till den nya förskolan i Vena. Kommunen investerar 50 miljoner kronor i förskolan som kommer att ha kapacitet för upp till 80 barn. "Det är en historisk dag", anser Emma Roos Simonsson, verksamhetschef för förskolan i Hultsfred.

Det var många som var delaktiga i att ta det första historiska spadtaget, som ska leda till en permanent förskola i Vena. Om allt går enligt plan ska den vara klar för invigning till hösten 2025.

Det var många som var delaktiga i att ta det första historiska spadtaget, som ska leda till en permanent förskola i Vena. Om allt går enligt plan ska den vara klar för invigning till hösten 2025.

Foto: Jens Lidesjö

Vena2024-08-26 16:30

På plats fanns representanter från entreprenören Skanska, politiken, kommunen och Ekbackens förskola i Vena.

Mycket till förskola går däremot inte att skåda nu, vid det utgrävda området precis jämte fotbollsplanen Ekensved, i anslutning till Stenkullavägen. Men "bygget" går enligt plan och ska stå klart hösten 2025, med siktet inställt på oktober månad.

Det var något av en högtidsstund som inleddes med tal av en handfull personer. En av dessa var kommunalrådet Lars Rosander (C).

– Vi har investerat 50 miljoner kronor i det här projektet, och det är ett bevis på att vi har en stark framtidstro för Vena och invånarna här, sa han bland annat i sitt tal.

undefined
Kommunalrådet Lars Rosander (C) berättade att bygget av den nya förskolan kommer kosta kommunen 50 miljoner kronor.

Enligt kommunens hemsida kommer den nya förskolan att omfatta en inomhusyta på 918 kvadratmeter och utemiljön blir 3000 kvadratmeter. Den kommande förskolan är upphandlad via ett ramavtal för konceptförskolor, vilket innebär att det redan finns en färdig utformning.

Målet är att det ska finnas kapacitet för 60–80 barn.

För tillfället är Ekbackens förskola uppdelad i skolan i Venas lokaler samt en modul. Nu blir det en historisk permanent förskola i bygden.

– Det känns superskönt att kunna samla alla barn under ett och samma tak. Vi kommer kunna samarbeta bättre och vi får lokaler som är anpassade för en förskola. Det är väldigt efterlängtat, säger förskolepedagogen Mikela Hall.

undefined
Barn från Ekbackens förskola fick vara med och hjälpa till med första spadtaget under ceremonin.
undefined
Barn från Ekbackens förskola fick vara med och hjälpa till med första spadtaget under ceremonin.
undefined
Mikaela Hall, förskolepedagog, ser fram emot att få börja arbeta i de nya lokalerna.

Lena Homanen Malmer är rektor på Ekbackens förskola. Sen hon började arbeta inom kommunen för drygt fem år sedan har hon längtat efter detta.

– Nu känns det som vi nått ett delmål. För samtidigt som byggnationen pågår har vi redan påbörjat arbetet med pedagogerna för att kunna möta upp barnen i de här mer ändamålsenliga lokalerna.

undefined
Lena Homanen Malmer är rektor på Ekbackens förskola. Hon har sett fram emot den här dagen ända sedan hon började arbeta inom kommunen för drygt fem år sedan.

Hon ser även att det kommer gynna Vena som samhälle.

– Vi ser att det flyttar hit folk utifrån och att det är många som vänder hemåt. Så det behövs verkligen och det kommer bli jättebra. Det finns en stor förhoppning om att Vena kommer växa.

Hur pass viktigt är det här för arbetsmiljön för pedagogerna?

– Det är otroligt viktigt att de får vistas i lokaler som är anpassade utifrån deras uppdrag. Det är en konceptförskola, så de har inte kunnat vara med och påverka så mycket, men bara känslan att få kliva in i fina lokaler... Vem trivs inte i fina, nya och vackra lokaler? Det gör ju alla!

Idag finns det cirka 50 barn på Ekbackens förskola i Vena. Hur många pedagoger som kommer finnas till på den nya, fräscha, förskolan beror såklart på hur många barn som börjar på förskolan.

– Vi har haft en nivå på ungefär 5,5 barn per pedagog. Det är jag väldigt stolt över, som kommer från verksamheter med väldigt lite pedagoger sett till antalet barn. Där har vi det fortfarande väldigt bra ställt i Hultsfreds kommun.

undefined
Verksamhetschef för förskolan i Hultsfreds kommun, Emma Roos Simonsson, tycker det är härligt att politiken väljer att satsa på landsbygden.

Emma Roos Simonsson är verksamhetschef för förskolan i Hultsfreds kommun. Att politikerna insett behovet av en ny förskola gläds hon över.

– Det är en historisk dag. Jag tycker det är så härligt att det satsas på landsbygden. Vi har fått en fin förskola i tätorten, men det behövs en likvärdighet i prioritering och det här blir därför ett stort steg. Vi har självklart en önskan på att det görs mer, men vi är glada för varje beslut från politiken som leder till att det finns möjlighet till ännu bättre förutsättningar, säger hon till Vimmerby Tidning.

Hur vill du beskriva processen fram till detta?

– Det har varit en lång process att hitta en byggplats. För vår del i barn- och utbildningsförvaltningen föll vi för den här direkt, med tanke på den natur som finns här. När det beslutet fattades var det en stor lättnad, att de förstod vad vi ville ha. Men det är mycket som ska klaffa för att hitta rätt byggplats.

undefined
Strax bredvid Ekensved, i anslutning till Stenkullavägen, kommer den nya förskolan vara belägen.

Hur skönt känns det att ni fick gehör från politikerna, som nu satsar mycket pengar?

– Fantastiskt att politiken lyssnar på oss när vi säger vad vi behöver. Det här är för de yngsta medborgarna, som sen tar hand om oss en dag. Blir man inte satsad och trodd på från början får man inte rätt förutsättningar. Jag hoppas det väcks hopp även för dem, och att de ska se möjligheter.

Tror du det här kan locka fler familjer att vilja placera sina barn i förskola i Vena?

– Jag vet inte, men det blir spännande att följa. Vi har familjer som väljer tätorten och Vimmerby istället, beroende lite på var man bor. Det kan kanske bli mer attraktivt att vilja vara här, men det är bara spekulationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!