Helt ny förskola kan byggas i Vena

Planerna på en tvåvåningsmodul i Vena slopas. I stället vill barn- och utbildningsnämnden bygga en helt ny förskola för upp till 80 barn.

Antalet barn har nästan fördubblats på några år i Vena skola.

Antalet barn har nästan fördubblats på några år i Vena skola.

Foto: Olof Carlson

Vena2022-02-18 12:31

Tidigare har barn- och utbildningsnämnden begärt pengar för att hyra en tvåvåningsmodul.

– Det var skolans trångboddhet som man skulle lösa genom att flytta ut förskolan till modulen, säger barn- och utbildningschef Martin Snickars.

Efter diskussioner mellan politiker i barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen har nämnden dock tagit tillbaka äskandet om pengar till modulen.

– I stället föreslår man, utifrån diskussionerna mellan kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden, att man ska bygga en permanent förskola i Vena.

undefined
Antalet barn har nästan fördubblats på några år i Vena skola.

Tanken är att den nya förskolan ska ha plats för upp till 80 barn. Nämnden vill använda sig av Sveriges kommuner och regioners upphandlade ramavtal för förskolebyggnader.

– Det gör att processen går snabbare framåt och man behöver inte lägga så mycket tid på projektering och upphandlingar. Det spar tid för kommunen, säger Martin Snickars.

– Vi ser också att kostnaderna blir lägre på grund av att man använder sig av befintliga ramavtal.

I nuläget är oklart var i Vena den nya förskolan kan komma att byggas. Den frågan ska utredas närmare.

Ungefär hur mycket kostar det att bygga en ny förskola?

– Det handlar om någonstans mellan 25 och 30 miljoner för förskola med utemiljö. Sedan tillkommer ett antal miljoner för infrastrukturen.

Nämndens förslag går nu tillbaka till kommunstyrelsen. För att förskolebygget ska bli verklighet krävs även ett beslut i kommunfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om