Trångbodd skola får uteklassrum: "Jättespännande"

Odlingslådorna är på plats och de första fröna är satta i jorden. "Det känns fantastiskt", sa Madelene K. Askevik när Barnens trädgård invigdes i Vena.

Genomgång av fröer och sådd var en av programpunkterna under invigningen av Barnens trädgård i Vena.

Genomgång av fröer och sådd var en av programpunkterna under invigningen av Barnens trädgård i Vena.

Foto: Jimmy Larsson

Vena2023-03-27 12:00

Hon är ordförande i Vena hembygdsförening och har varit drivande i föreningens unika samarbetsprojekt med Vena skola. Föreningen låter skolbarnen skapa en trädgård på fastigheten Bostället, som ligger ett stenkast från skolan.

– Det känns så skönt att äntligen lämna över det här till barnen. Det är inte färdigt, utan halva grejen är att barnen ska få komma hit och måla sina lådor, kratta och fixa allt som ska göras, sa Madelene K. Askevik.

undefined
Genomgång av fröer och sådd var en av programpunkterna under invigningen av Barnens trädgård i Vena.
undefined
Melker Johansson, Nelly Hellen och Ville Lathi från klass 1 visar upp odlingspåsen med fröer som delades ut till eleverna.

Skolan har lagt in projektet i sin läroplan och schemalagt tid för odlingen varje vecka. Alla klasser får varsin odlingslåda.

– Ni har skapat ett jättespännande uteklassrum där ni har himlen som tak och marken som golv, sa grundskolechef Yvonne Nelson i sitt invigningstal.

Genom att skapa en trädgård tar man verkligen vara på naturens resurser, menade Yvonne Nelson. Dessutom får skolan en lärmiljö som inbjuder till kreativitet och nyfikenhet.

– Det ni jobbar med ger kunskap för livet.

undefined
Varje klass får sin egen odlingslåda i trädgården på Bostället.

Madelene K. Askevik berättade att hembygdsföreningen tidigare haft planer på att sälja Bostället. Nu får i stället skolan, som är trångbodd, möjlighet att använda fastigheten i undervisningen på olika sätt.

– Vi har bara börjat nu. Förhoppningsvis kan vi bjuda in klasserna till att göra olika temadagar i huset. Vi har bland annat ett skolmuseum på övervåningen och i uthuslängan har vi verkstad, sa Madelene K. Askevik som hoppas att odlingsprojektet ger ringar på vattnet.

Skolan har dessutom börjat att använda Vena hembygdsgård till skolavslutningar.

– Det känns som att skolan och hembygdsföreningen har allt att vinna på att fortsätta ett bra samarbete.

undefined
Invigning av barnens trädgård på Bostället i Vena.

Förutom odlingslådor ska ett växthus sättas upp i trädgården. Länsstyrelsen har beviljat 50 000 kronor i miljömålspengar till växthuset. Dessutom har lokala företag bidragit med mycket ideellt arbete och skänkt material till trädgården.

Odlingskonsulent Sara Schörling kommer att hjälpa eleverna i odlingsarbetet.

– Vi har gett dem en påse med en trädgårdsdagbok och lite fröer att börja med. Det är både grönsaker och blommor. De kommer att odla andra saker också som Sara hjälper dem med, sa Madelene K. Askevik.

I projektet får eleverna lära sig mer om miljömässig och social hållbarhet, vilket Madelene K. Askevik ser som viktigt.

– Alla kanske inte är så odlingsintresserade, men det är så mycket mer än bara odling.

"Att skapa en trädgård är att ta vara på naturens resurser", sa grundskolechef Yvonne Nelson.
"Att skapa en trädgård är att ta vara på naturens resurser", sa grundskolechef Yvonne Nelson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!