Tradition på hög höjd – musik från kyrktornet i Vena

Vena Musikkår spelar högt. Rent bokstavligt talat. I alla fall på Kristi Himmelsfärdsdag. Det är en tradition som går långt tillbaka i tiden. Det är dagen då musikkåren spelar i kyrktornet.

Vena Musikkår har som tradition att spela i kyrktornet. Varje Kristi himmelsfärdsdag sedan starten. Det var inte ens paus under pandemin.

Vena Musikkår har som tradition att spela i kyrktornet. Varje Kristi himmelsfärdsdag sedan starten. Det var inte ens paus under pandemin.

Foto: Olof Carlson

Vena2022-05-26 15:03

– Det är 32 meter upp i luften, berättar Kurt Snygg, 92, som hängde med de över 70 trappstegen upp i Venas annorlunda kyrktorn, för att dirigera de 15 musikerna som deltog i årets spelning.

– Det är ovanligt många, säger Kurt Snygg. Riktigt så många brukar vi inte vara.

Men det fanns gott om plats. Utrymmet "på balkongen" i kyrktornet är större än vad det ser ut för från marken.

Kurt Snygg berättar att den här traditionen hängt med ända sedan Musikkåren startade.

– Det var 1938, drar han sig till minnes. Själv kom Kurt Snygg med på 1940-talet.

Så i arla morgonstunden på torsdagen klättrade musikerna upp i tornet, för att låta tonerna flöda över Vena samhälle.

– Vi har en hel del publik här, säger Kurt Snygg, men de allra flesta sitter hemma och lyssnar. Musiken hörs över hela samhället.

Som traditionen bjuder, inleddes konserten med den gamla skolpsalmen "Din klara sol går åter opp". Och det är inte utan att många i publiken sjöng med. Det sitter liksom i ryggmärgen, efter åratal med morgonsamlingar i skolan. 

Sedan blev det en hel rad med sommarpsalmer och koraler från kyrktornet.

Den här gången hade musikkåren inte riktigt vädret med sig. Men trots ett envist småregnande var det en hel del publik som mötte upp på kyrkogården för att lyssna. Men den tänkta gudstjänsten på kyrktrappan fick flyttas inomhus i kyrkan. Fast det har hänt förr, även om det inte tillhör vanligheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!