Klart spår för tomtetåget – Premiär för smalspårstur

Glöm Nordpolen. Glöm Rovaniemi. Det är i Vena tomten finns. I varje fall på lördag, om man frågar Peter Heller i tågledningen på Tjustbygdens Järnvägsförening.

Klart spår till, om inte Tomteboda, i alla fall till Venatomten. För på lördag blir det premiär för smalspårets satsning på tomtetåg mellan Hultsfred och Vena.

Klart spår till, om inte Tomteboda, i alla fall till Venatomten. För på lördag blir det premiär för smalspårets satsning på tomtetåg mellan Hultsfred och Vena.

Foto: Olof Carlson/Privat

Vena2021-11-24 20:59

Det är dit tomtetåget kommer att nu på lördag. I flera vändor dessutom. Det blir en drygt milslång utflykt från Hultsfred till Vena, där tomten slagit sig ner i gamla godsmagasinet.

– Där ska han sitta och ta emot barnens önskelistor, säger Peter Heller. 

Hela tanken med evenemanget är att det ska bli en riktig familjeutflykt på smalspåret. Inte så lång att den hinner bli tråkig för de yngsta, och att man hinner tillbaka till julskyltningen i Hultsfred. En och en halv timma, inklusive besöket hos tomten, räknar Peter Heller med.

Idén med tomtetåget kommer ursprungligen från Västervik, där man i några år kört tomtetåg till Verkebäck.

– Det har gått riktigt bra, säger Peter Heller, och för ett par år sedan föddes idén att prova i Hultsfred också. Men så kom pandemin emellan. Vi kommer att köra med ett litet diesellok och gammelvagnarna från 1930-talet.

Men i år är det klart spår till Tomteboda. Eller i alla fall till tomten.

Det här tomtetåget blir också en förlängning av säsongen på Smalspåret, som haft en riktig bra sommarsäsong i övrigt.

– Det är klart att vi tappade en del evenemang i våras, säger Peter Heller, men det har vi tagit igen. Vi brukar använda sista tåget från Västervik mot Hultsfred på dagarna som måttstock. I vanliga fall räcker det med en vagn då i augusti. Men i år har vi kört med tre vagnar hela säsongen.

– Så det har varit en fantastisk sommar, avslutar Peter Heller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!