Vena kommer att få obemannad butik

Redan innan sommaren kan Vena komma att få en egen matvarubutik. Det blir en obemannad butik, ett slags moderna tiders lanthandel.

Om alla pusselbitar faller på plats som det är tänkt, kan den gamla kiosken i Vena ersättas med en obemannad livsmedelsbutik, bekräftar Theresa Turek Hyseus, etableringsansvarig.

Om alla pusselbitar faller på plats som det är tänkt, kan den gamla kiosken i Vena ersättas med en obemannad livsmedelsbutik, bekräftar Theresa Turek Hyseus, etableringsansvarig.

Foto: OLOF CARLSON

Vena2020-04-15 16:00

Theresa Turek, projektledare på Lifvs Scandinavia och ansvarig för etableringen bekräftar planerna på en etablering i Vena.

– Det kommer att bli mitt i samhället, säger hon, precis där den gamla nedlagda kiosken står i dag.

Förhoppningen är att den nya butiken ska kunna komma igång redan innan sommaren kan vara realistisk, tror Theresa Turek Hyseus.  För när väl bygglovet är klart, tar det inte lång tid att få igång verksamheten. Företaget har ett standardiserat koncept och det handlar egentligen om att ställa ut en färdig butiksmodul.

– Den är egentligen som en container, jämför Theresia Turek Hyseus, med en butik inuti. Vi har cirka 530 olika artiklar i sortimentet. Det är allt från kött och grönt, till fisk och hundmat.

Det som skiljer den här butiken från en vanlig, är att den är helt obemannad. Men Theresa Turek Hyseus är inte rädd för att det ska bli mycket svinn. Att varorna ska försvinna utan att passera kassan.

– Det har vi sett på andra håll att det blir väldigt lite svinn, säger hon, vi ser att folk är rädda om oss, och gör rätt för sig. Vi satsar ju på små orter där servicen har försvunnit.

Och hon hoppas förstås det blir så i Vena också, när den dagen kommer. 

Mobilen blir lite av en centralpunkt i butiken. Kunden laddar ner en app, och skapar en profil med både namn och kontonummer. Den blir också nyckel till butiken.

Men redan om ett par veckor öppnar företagets första obemannade butik i länet, i Västerviks gästhamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!