Därför köper kommunen mark i Verkebäck

Kommunen köper tomträtten för en industritomt i Verkebäck. Skälet: Man tror att marken kommer till nytta om en ny Verkebäcksbro ska byggas.

Verkebäcksbron byggdes på 50-talet. Nu köper kommunen mark för att det ska finnas beredskap om Trafikverket vill bygga en ny bro.

Verkebäcksbron byggdes på 50-talet. Nu köper kommunen mark för att det ska finnas beredskap om Trafikverket vill bygga en ny bro.

Foto: Karin Hertz

Verkebäck2018-06-07 20:00

Det är ingen stor markaffär. Tomträtten för 3638 kvadratmeter mark intill Verkebäcksbron köps för 75 000 kronor. Marken är planerad för småindustri.

Däremot kan skälet till köpet få en del att höja på ögonbrynen: Beredskap för en ny Verkebäcksbro.

Det finns dock inget beslut att bygga en ny bro. Bron finns inte med i den den plan som Trafikverket presenterade häromdagen. Just nu talar alltså inte mycket för en ny bro på den här sidan 2030.

Kommunen vill ändå vara på den säkra sidan. Trafikverket ska göra en så kallad åtgärdsvalsstudie för E22 genom Verkebäck. Då handlar det inte bara om bron.

– Trafikmiljön i Verkebäck är överhuvudtaget inte bra, säger Tomas Kronståhl, och räknar upp busskurer på båda sidor E22 och tung trafik som ska svänga in till eller ut från Gunnebo.

Verkebäcksbron har fyllt 60 år, och anses åldersstigen. Bland annat finns det frågetecken för om den håller för de nya längre, tyngre timmersläp som ska tillåtas i trafik i Sverige. I Trafikverkets plan finns etappvis upprustning till 2+1 väg av hela E22 i södra kommundelen. Upprustningen gör dock halt vid Verkebäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om