Veteran från Teaterskeppet har gått ur tiden

Palle Ohlsén, en driven teateramatör med stort intresse för litteratur, har avlidit i en ålder av 78 år.

Tidningsklippen om Palle Ohlsén har varit många genom åren och de flesta har handlat om teater.

Tidningsklippen om Palle Ohlsén har varit många genom åren och de flesta har handlat om teater.

Foto: Marie Kerrolf

Familj2020-01-15 10:00

Det var år 1983 som Palle Ohlséns skådespeleri startade. En jubileumsrevy skulle sättas upp i och med att Västervik firade 550 år. I tidningen annonserade kommunen efter skådespelare och Palles döttrar ville vara med. Han följde dem till repetitionerna. Efter några gånger visade det sig att ett par mansroller var obesatta. Palle fick frågan om han kunde tänka sig att medverka.

– Hans första reaktion var nej, men han testade ändå, säger Palles hustru Gunvor Ohlsén.

Det visade sig vara en lyckoträff. Intresset för teater satte fart och när den lokala amatörteatern Teaterskeppet bildades, 1985, kom han att tillhöra en av de stadigvarande skådespelarna i många, många uppsättningar. “Carmen”, “Hunger”, “Målarna känner ingen längtan”, “Cirkus Medicis” och “Swedenhielms”, för att nämna några.

– Just Hjalmar Bergmans “Swedenhielms” tyckte han mycket om. För några år sedan åkte vi och såg den i Linköping. Han njöt av skådespelet, levde sig in och han mindes replikerna.

Palle Ohlsén var en fena på att lära sig texter och repliker och om  något skulle råka falla bort fann han sig snabbt, så snabbt att det bara var sufflören som möjligen märkte något. En annan av Palles talanger var sång. Ofta tog han ton och sjöng visor av Fred Åkerström och Allan Edwall som var två av hans favoriter. 

– Han läste otroligt mycket och var intresserad av historia, men det var både skönlitteratur och fakta. Palle hade ofta tre böcker på gång samtidigt.

Förutom Teaterskeppet var Palle Ohlsén engagerad i Västerviks teaterförenings styrelse (numera Västerviks riksteaterförening) både på lokal och regional nivå. I den föreningen fick han sedermera utmärkelsen Hedersmedlem. 

– Palle slutade med teatern 2011. Han fick lite dålig balans och slutade av den anledningen. 

Palle Ohlsén var född och uppväxt i Västervik i en familj med fem syskon. Som ung var han mycket motorcykelintresserad. Yrkesbanan gick från produktionstekniker på Slipnaxos och vidare som vårdare på behandlingshem.

– Palle skulle ha blivit en bra lärare. Han hade fallenhet för det, säger Gunvor.   

Familjen var under ett antal år engagerade i Westerviks kanotklubb där barnen tränade. Ett annat intresse var arbete i Unga Örnar och segling med skonaren Nell Britt.   

Utöver hustrun Gunvor sörjs Palle Ohlsén av sina döttrar med familjer, släkt och vänner. 

Palle Ohlsén var en veteran i teatersammanhang. Här i en scen från Västerviksrevyn 1995, där han gestaltar krögaren Skabbe i en sketch med en annan veteran, Erik Berg.
Palle Ohlsén var en veteran i teatersammanhang. Här i en scen från Västerviksrevyn 1995, där han gestaltar krögaren Skabbe i en sketch med en annan veteran, Erik Berg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!