De har balkong pÄ 70 kvadrat

Blommigt, randigt, rutigt, prickigt, streckat, cirkulĂ€rt, neon, pastell – absolut alla fĂ€rger och mönster som tĂ€nkas kan finns hemma hos Madeleine och Christer Strömlund i Vikingstad. ”Det Ă€r typiskt mig, jag vill ha mycket av allt”, sĂ€ger Madeleine.

En orange skinnjacka kanske? Eller en gulblommig kappa? I Madeleines garderob finns allt.

En orange skinnjacka kanske? Eller en gulblommig kappa? I Madeleines garderob finns allt.

Foto: Åke Karlsson

Vikingstad2019-03-03 13:00

Vi torkar av skorna pÄ en matta som förestÀller en tysk fotbollsplan och följer vinylskivorna som sitter pÄ vÀggen i trapphuset. Redan hÀr finns mycket att titta pÄ. Och mer ska det bli. Mycket mer.

– VĂ€lkomna!

Madeleine Strömlund slÄr upp dörren till lÀgenheten med extra allt.

Var i hela vÀrlden ska vi börja?

Jo, i hemmets hjÀrta förstÄs. Garderoben. Som i sjÀlva verket Àr ett helt rum med fÀrgglada kreationer frÄn golv till tak.

– I stort sett allt Ă€r second hand, sĂ€ger Madeleine och lyfter med van hand fram en stor trappstege.

Hon balanserar och blÀddrar mellan plaggen som hÀnger nÀrmast taket; en orangefÀrgade jacka i skinn, en lÄng kavaj i alla fÀrger, en rosa kappa, en gul klÀnning... HÀr finns allt.

– PĂ„ ErikshjĂ€lpen och Stadsmissionen kostar klĂ€derna 79 kronor kilot, det Ă€r jĂ€tteroligt att handla dĂ„!

Favoritplaggen kommer frÄn mÀrket Desigual, vars signum Àr mycket mönster och starka kulörer.

– Jag dras till fĂ€rg, sĂ€ger Madeleine. Jag kĂ€nner mig jĂ€ttetrĂ„kig om jag inte fĂ„r klĂ€ mig fĂ€rgstarkt och trivs inte alls i svart och vitt. Det Ă€r roligt att synas!

Samma filosofi och kÀnsla gÀller inredningen. Det ska vara mycket av allt.

– Hua, för det hĂ€r med alldeles vita hem. Jag tycker att det Ă€r trĂ„kigt, och jag kan inte förstĂ„ stilen med bara ett fĂ„tal saker som det ska vara nu. Jag vill ha mycket!

Madeleine hÀnger tillbaka en klÀnning som lÄnat sina fÀrger av regnbÄgen och stÀnger de neongula tyglÄdorna i den svara byrÄn för att visa runt i resten av lÀgenheten.

SjÀlva lÀgenheten ja, bara den Àr nÄgot alldeles extra. Den ligger ovanpÄ en frisörsalong i Vikingstad och upptar ett helt vÄningsplan. NÀrmare 140 kvadratmeter stor och med en balkong pÄ nÀstan 70 kvadrat.

70!! HÀr finns med andra ord plats att svÀva ut?

– Skratt! Ja, jag pyntar med alldeles fruktansvĂ€rt överdrivet mycket saker.

– Det Ă€r bland annat plastmattor till förbannelse, fyller Christer i. Vi fĂ„r spika fast dem för att de inte ska blĂ„sa bort.

Men eftersom det Àr vintermÄnad fortfarande kan vi bara förestÀlla oss altanen i full fÀrgglad prakt och nöja oss med allt som finns att se inomhus istÀllet.

Vi börjar i sovrummet. Madeleine har dille pÄ loppis-köpta pÄslakan i olika mönster. För dagen har hon bÀddat med stora blommor och blad i rosa, gult och grönt pÄ ena sidan och rutor i samma fÀrger pÄ andra. Till detta kommer stora kuddar i prickigt, rutigt och lite orientaliskt mönster i orange, lila, cerise, turkost, rött och mossgrönt vid huvudÀnden. Samt tvÄ djupröda kuddar och tvÄ filtar i turkost, rött, svart och grönt batikmönster vid fotÀnden.

HĂ€r finns ocksĂ„ sĂ€ngbord och stora byrĂ„er som liknar gigantiska koffertar, en smĂ„rutig matta i rött, grĂ„tt, orange och svart, mĂ€ngder av tavlor och olika blommor i tyg samt tvĂ„ fönster – det ena med gardiner i grönt och det andra med gardiner i blĂ„tt.

Det Àr kort sagt en explosion av fÀrger. HÀr vaknar ingen grÄ och blek inte!

PĂ„ vĂ€g ut mot vardagsrummet passerar vi ett vinstĂ€ll och tro det eller ej – flaskornas korkar Ă€r i olika fĂ€rger!

Madeleine serverar kaffe i loppis-koppar med rosa blommor pĂ„ och vi slĂ„r oss ner i soffan. Jag sitter med ryggen mot den stora bokhyllan som gĂ„r under benĂ€mningen ”lagerhyllan” och kĂ€nner att nĂ„gon stirrar mig i nacken.

Mycket riktigt. Bakom en stolpe sitter en gammal gubbe i mössa, vit skjorta och blekta jeans. Han har intensivt blĂ„ ögon och dristar sig till att peka finger. ”Vad har ni hĂ€r att göra, stör inte oss i hyllan”, tycks han förmedla och skapar förstĂ„s motsatt effekt.

Lagerhyllan krÀver nÀmligen lite tid. HÀr finns ... Àsch, sÀg det som inte finns i hyllan, det mÄsta vara lÀttare.

– Jag kommer vĂ€ldigt ofta in i sĂ„ kallade samlar-stim, sĂ€ger Madeleine som för att förklara mĂ€ngden av allting.

Det betyder att hon gÄr in i en second hand-affÀr utan mÄl och mening att köpa nÄgot sÀrskilt, men nÀr hon gÄr ut igen har hon börjat samla pÄ nÄgot. Det hÀnder nÀstan varje gÄng.

Troll Àr ett bra exempel. Det första dök pÄ henne i en butik en gÄng och sedan blev det sÄ mÄnga att det höll pÄ att svÀmma över hemma.

– Det var troll överallt, sĂ€ger Christer. Madeleine ringde mig frĂ„n olika butiker nĂ€r hon lagt vantarna pĂ„ ett nytt sĂ„ att jag kunde kolla att vi inte redan hade det.

Nu har de flesta trollen flyttat ner i kÀllaren. Men bara för att ge plats Ät nya samlar-stim. För stunden gÀller spanska porslinsfigurer samt bebisar i keramik av Synnöve Westerlund.

Har du nÄgot sÀrskilt second hand-knep?

– Egentligen inte. Inte mer Ă€n att om du Ă€r pĂ„ jakt efter nĂ„got sĂ„ ge second hand-butikerna en chans först. HĂ€r finns allt.

Ja, och det Àr som sagt en sammanfattning som passar utmÀrkt Àven i Madeleines och Christers lÀgenhet.

HÀr finns allt. Fint ordnat och pyntat i varje rum. HÀr kan aldrig bli lÄngtrÄkigt.

Madeleine skrattar.

– NĂ€r mina vĂ€nner varit hĂ€r och ska Ă„ka hem brukar de sĂ€ga att de inte har sett allt.

Det Àr lÀtt att förstÄ vad de menar.

HĂ€r bor:

Madeleine och Christer Strömlund.

LÀgenheten Àr 137 kvadratmeter stor, fördelat pÄ fyra rum och kök. Till detta kommer en altan pÄ 70 kvadrat.

Madeleine tipsar om stilen: GĂ„ pĂ„ loppis och second hand, dĂ€r hittar man mycket roliga och udda prylar. Typ allt! Är det nĂ„got du behöver, en matta i en sĂ€rskild fĂ€rg till exempel, sĂ„ ge second hand en chans först, den finns sĂ€kert dĂ€r.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!