I Kalmar län inträffade 23,8 olyckor per tusen registrerade bilar, fram till siste september i år. Det är den högsta siffran i hela Sverige. Allra farligast i Kalmar län är E 22 mellan Västervik och Oskarshamn.
På andra och tredje plats ligger Kronoberg och Södermanlands län, med 20,1 respektive 16,5 olyckor. Norrbotten har bara 3,2 olyckor per tusen registrerade bilar, enligt den stora undersökning försäkringsbolaget If gjort.
I Kalmar län är det tre gånger så stor risk att råka ut för en viltolycka jämfört med snittet för landet som helhet (8,7).
– Även 35:an norr om Överum tillhör en av de värsta sträckorna med avseende på viltolyckor, säger jägaren Roger Lundberg som är samordnare i Norra eftersöksgruppen i Nationella Viltolycksrådet (NVR) i Västervik.
Oktober och november är de månader då flest viltolyckor sker. Bär- och svampplockare, brunsttider och älgjakt gör att djuren är mer aktiva och irrar upp på vägarna, samtidigt som mörkret försämrar bilisternas sikt.
– Viltolyckor fortsätter att vara ett stort problem i Sverige. Störst är risken i gryning och skymning då många djur förflyttar sig för att leta föda, påpekar Johan Granholm, motorexpert på If.
Jämfört med perioden januari-september förra året har antalet viltolyckor i Sverige ökat med två procent till 42 562. I de flesta fall, 32 162, handlar det om krockar med rådjur, följt av olyckor involverande vildsvin (4 553) och älg (3 516).
Fram till sista september har 4 553 olyckor med vildsvin rapporterats i Sverige. Det är en ökning med över 30 procent jämfört med samma period i fjol.
– Vildsvinsolyckorna blir bara fler och fler, och det ser ut att bli en rejäl ökning i år igen. Olyckor med vildsvin leder ofta till dyra skador på personbilar, eftersom de är låga, kompakta och tunga, inflikar Johan Granholm.
– En krock med en älg i ger skador på bilen för i snitt 30 000 kronor, medan vildsvin ger skador för nära 40 000 kronor. Kollision med rådjur ger skador för cirka 15 000 kronor.
När en viltolycka inträffat ska man först sätta ut varningstriangeln. Märk sedan ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande. Ring sedan polisen på 112. Gärna via den utmärkta appen 112 som visar din exakta position.
En viltolycka måste alltid polisanmälas. Anmälningsplikten gäller björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.