Vimmerby expanderar i en ny tid

Natten till den 25 juni 1906 rullar en bil in i Vimmerby för allra första gången. På stadshotellets gård släpper chauffören av sina två passagerare.

Ransoneringskort till det mesta. Under andra världskriget råder ändå inte direkt svält som under första världskriget.

Ransoneringskort till det mesta. Under andra världskriget råder ändå inte direkt svält som under första världskriget.

Foto:

Vimmerby 400 år2004-01-13 11:14

Två anonyma resande på väg mellan Malmö och Stockholm får representera den utveckling som börjar spira i inledningen av detta nya sekel.
För ingen noterar vilka personerna i "automobilen" är. Men att bilen är av amerikansk modell och att den som vill ha en får betala hisnade 12 000 kronor för åkdonet finns noggrant dokumenterat.
Vi kan förstå varför när vi får veta att de allra flesta Vimmerbybor aldrig sett en bil förr.
På måndagsmorgonen drag ekipaget vidare efter att passagerare och chaufför fått en god natts sömn. Innan de lämnar staden stannar de på Storgatan för att köpa bensin på stadens apotek.
I Vimmerby dröjer det en bra bit in på seklet innan de båda bröderna Kasks motorintresse blommar ut till fullo och gör att bilar, motorcyklar och lastbilar blir allt mera vanliga på gatorna.
Det vi vet är att samma år, 1906, kopplas elektriciteten på för första gången i en stad som länge lysts upp av fotogenlampor. 1908 ersätter en riktig tandläkare bysmedens sidouppdrag och den första telefonlinjen kopplas in under något av seklets första år.

I Sverige hänger åter krigshotet över folket. Seklet startar med en oerhört infekterad försvarsdebatt kopplad till rösträtten. Befolkningen kräver; en man, ett gevär och en röst. Debatten leder till att alla män i riket får rösträtt 1909. År 1914 är ett dramatiskt år i Sverige. Gustav V håller sitt Borggårdstal till en stor uppretad bondehop. Talet fäller den liberala regeringen.
Och den 28 juni samma år bryter första världskriget ut. Sverige markerar tydligt att landet står på Tysklands sida mot Ryssland men inser ganska snabbt att detta är ett krig man ska hålla sig utanför.

Ett skäl till att riket inte vill blanda sig i kriget är bristen på resurser. Ingen stark här och ingen flotta finns att skrämma "ryssen" med. Inte ens en proper uniform finns att få, armbindel och trekantig hatt är den mundering som står till buds. Men det som inte kronan kunde klara, kunde folkets patriotism råda bot på. Här kommer Vimmerbyborna till sin rätt. Över hela riket ordnas det insamlingar till både det ena och det andra, så också här. 1911 byggs ett förråd som ska rymma den så kallade landstormens vedermödor.
Landstormsföreningen i Vimmerby bildades 1914. Styrelsen består av idel prominenta medborgare såsom bankdirektören och borgmästaren. I samma stund som föreningen bildades anmälde sig ett 20-tal medlemmar. Raska krafter tar sig an uppgiften att samla in pengar till pansarbåtar, kulsprutor, flygplan och koktrossar. Föreningen ordnar musiksoaréer, auktioner och föredrag. Det är inte svårt att förstå att de passade på att ha lite roligt när allvaret lurade bakom nästa hörn.

Under vintern 1916-1917 råder varubrist i landet. Oräkneligt antal människor skådar svälten rakt in i ögonen. I Västervik reser sig befolkningen i det som inte kan kallas för något annat än hungerkravaller. Något sådant finns inte dokumenterat att ha hänt i Vimmerby, men svalt gjorde folk.
Svälten världen över får ödesdigra konsekvenser. Ett ondsint influensavirus orsakar en av världens mest kända epidemier; Spanska sjukan. I världen insjuknar 500 miljoner människor under åren 1917-1918, och 30 miljoner dör. I Sverige dör runt 35 000 personer. Hur många som dör i Vimmerby framgår inte i redan skriven historik.

Första världskriget tar slut 1918. På Hultsfreds slätt marscherar Kalmar regemente. Nu diskuterades det att förlägga regementet till en stad. Just Kalmar var inte tänkbart. Då skulle nämligen en fientlig flotta kunna komma indundrande och utplåna hela regementet! I stället är det Vimmerby och Eksjö som hamnar i blickfånget. Under lång tid pekade det mesta på att Vimmerby skulle bli regementestad! De styrandes bristande vilja att locka regementet med förmåner och ett redan påbörjar samarbete med Smålands Husarer avgör saken - regementet hamnar i Eksjö.

Efter drygt 20 års fred bryter andra världskriget ut 1939. Medlemmarna strömmar åter till Vimmerby Landstormsförening - dags att göra en ny insats.
Denna gång är det inte särskilt många i Vimmerby som ställer sig på Tysklands sida. Elva organiserade nazister finns i staden. Den som tycker att det låter mycket kan jämföra med att det vid samma tid finns flera hundra nazister i en stad som Kalmar.
Hemvärnet spelar en allt större roll och tar till sist över Landstormsföreningens roll. Lottakåren blomstrar och ivern att försvara sitt land avspeglar sig i att Vimmerby frivilliga befälssammanslutning övar pistolskytte som aldrig förr. Vimmerby kvinnliga bilkår bildas 1940. Kvinnorna ska hantera en lastbil för att klara av tyngre transporter om det blir nödvändigt.

Precis som vid första världskrigets utbrott råder det brist på utrustning till manskapet som ska sändas ut i fält. Överallt i husen och stugorna i Vimmerby sitter kvinnor vars flinka fingrar stickar vantar och sockor till männen.
Kanske lyssnar de på radio och får höra Ulla Billqvist sjunga årets schlager "Min soldat". Människor går på bio och ser Landstormens lilla Lotta gestaltas av Sickan Carlsson. Allt emedan det Tyska hotet kommer närmare.
Den 9 april 1940 går Tyska trupper över gränsen till både Danmark och Norge. Nu är det Sveriges tur, tror alla. Så blir inte fallet. Den enda gången tyska trupper går in i Sverige är när Per Albin Hanssons regering tillåter truppförflyttningar genom vårt land.
I Vimmerby samlas det in pengar till krigets offer. Skillnaden mellan första och andra världskriget är milsvid för dem som upplevt båda. Trots ransonering fanns det mat att äta. Fruarna i Vimmerby kan sälja, eller byta, ransoneringskort med varandra utifrån behov. Rostat korn ersätter i många hus kaffet för att hushållet ska kunna köpa extra mjöl till bröd. Kaffekupongerna blir till rena rama hårdvalutan.
1945 är kriget över. Europa ligger i ruiner. Sverige har klarat sig ur krigsåren med blotta förskräckelsen och står nu berett att hjälpa till med uppbyggnad.

I Vimmerby har industrin hunnit blomstra redan en tid när vi hunnit in på andra halvan av seklet. Företag som Åbro Bryggeri, Vimmerby Tidning, Vimmerby Byggnadssnickerier har sedan länge varit en del av Vimmerby.
Företag och industrier ska under 1900-talet både komma och gå. Många av dem tyvärr utan att dokumenteras särskilt väl. 1954 trycks boken Folk och bygd kring Stångån, skriven av Tage Ekelöf.
Han beskriver Vimmerby så här: "Vimmerby är inte endast en förtjusande vacker och idyllisk stad, den är också en flitens och företagsamhetens högborg. Ett mönster för småländsk energi och framåtanda". Lite längre fram skriver han så här: " I det nutida Vimmerby sjuder ett näringsliv, som är så pass differentierat, att det har förhållandevis liten känning av eventuella branschsvårigheter".
Det känns som om Ekelöf hittat pudelns kärna.
Mångfald och variation betecknar näringslivet under hela seklet. Vid kommunsammanslagningen 1971 finns plötsligt två större företag i Vimmerby kommun; Metallfabriken Ljunghäll AB i Södra Vi, och Gullringshus AB i Gullringen.
I början av 1990-talet kraschlandar hela byggbranschen i Sverige och det syns vara en sensation om det skulle byggas ett enda egnahem.

Följderna för underleverantörerna låter inte vänta på sig. I Vimmerby slås både Gullringshus AB och Elitfönster AB ut helt, och under en tid ser arbetsmarknadsläget inte ljust ut i Vimmerby.
Som de flesta av er redan vet kommer tiderna att förändras. Med facit i hand vet vi att Vimmerby utvecklas positivt jämfört med många grannkommuner.
Som vanligt är det en kvinna bakom allt! Att skriva om 1900-talet utan att till slut komma till Astrid Lindgren går förstås inte. Den 14 november 1907 föds lilla Astrid Ericsson på gården Näs.
Inte kunde pappa Samuel August eller mamma Hanna ana hur deras dotter skulle komma att påverka hela Vimmerby.
1941 ber dottern Karin sin mamma berätta om Pippi Långstrump, och tänk, det gör Astrid. Hon berättar och berättar och vem vet hur det gått om hon inte halkat och blivit sängliggande en tid.
Då passar hon på att skriva ned allt hon berättat. Bok efter bok skriver hon sedan. Till slut älskar en hel värld denna ovanligt vanliga kvinna från Vimmerby. När Astrid lägger sig i politiken så fäller hennes debattinlägg en regering.
Och när hon slår näven i bordet och kräver bättre förhållanden för de svenska djuren så blir det en ny djurskyddslag i present. 1981 bygger tre familjer, Isacsson, Jalminger och Soowik upp Katthult i miniatyr på en plätt mark ett stenkast från platsen där Astrid vuxit upp.
Det var grunden till Astrid Lindgrens Värld - en plats dit hundratusentals människor vallfärdar varje sommar från världens alla hörn.
När 1900-talet tar slut i Vimmerby är det inte svårt att konstatera att seklet skådat en otrolig utveckling.

Läs mer
KÄLLOR: Vimmerby stads historia av Oskar Blomberg, Vimmerby Digitala Bildarkiv, Peter Danielsson, Kalmar Läns museum, Folk och bygd kring Stångån av Tage Ekelöf samt Ulla Fransson.

Åbro Bryggeri AB innan nya bron och långt innan företaget expanderar i slutet av 1900-talet. Foto: Vimmebry Digitala Bildarkiv
Åbro Bryggeri AB innan nya bron och långt innan företaget expanderar i slutet av 1900-talet. Foto: Vimmebry Digitala Bildarkiv
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om