9-årige Joakims teckning blev t-shirt

"Tillsammans UF" säljer t-shirts till förmån för Barncancerfonden. Joakim Eklund, 9, som själv fick cancer när han var liten, har gjort trycket. "Jag tycker det är en bra idé", säger han.

Vimmerby kommun 1 december 2019 18:00

När Joakim Eklund var tre år fick han leukemi. Cancern är borta, men supersnöret, där pärlor som symboliserar allt han kämpat med de år han var sjuk, det finns kvar. Regnbågspärlan var finast, tyckte Joakim. Nu finns regnbågen med på fronten på de t-shirts tjejerna i Tillsammans UF, Vimmerby gymnasium, gett honom uppdraget att göra trycket till.

– Regnbågspärlan står för akutinlagd, säger mamma Jenny Eklund, som har en annan syn på den pärlan.

– Vi visste inte vad ett supersnöre var, Joakim och hans berättelse är verkligen viktigast. Utan honom hade det inte blivit något, säger Merel Nijdam.

 

Hon, Daniella Eklund, Matilda Hemmingsson och Josefina Karlsson ville göra något med kläder i sitt UF-företag. Överskottet skulle gå till Barncancerfonden. Helst tryck som ett barn hade tecknat. Efter att kontakt med flera sjukhus inte resulterat i något hörde de av sig till Joakim, som en förälder läst om i tidningen.

Joakim som gillar att teckna och själv gjort en hel del för att dra in pengar till Barncancerfonden, tvekade inte.

– Fast det var lite svårt att komma på vad jag skulle rita, säger han.

Nöjd är han med resultatet. Företagarna också. Och efterfrågan är stor.

– Vi har redan fått beställa fler t-shirts. Vi har gjort en film om processen och bifogar lite tryckt information. Det känns bra att kunna vara med och sprida kunskap och bidra till forskningen, säger Merel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa