Äldre saknar gemenskapen mest i krisen

Inställda aktiviteter. Stängd matsal och inga besök. Inte ens i påsk. Så är livet i isolering för många äldre i Vimmerby under coronakrisen.

Birgit Andersson, 89, saknar gemenskapen med de andra på Granen i Vimmerby och funderar över hur skyddad hemtjänstpersonalen är och hur länge krisen ska pågå.

Birgit Andersson, 89, saknar gemenskapen med de andra på Granen i Vimmerby och funderar över hur skyddad hemtjänstpersonalen är och hur länge krisen ska pågå.

Foto: Arkiv/Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby kommun2020-04-15 18:00

– Jag har det bara bra, och far inte illa på något sätt. Men man saknar naturligtvis gemenskapen, säger Birgit Andersson, 89 år, en av många äldre som tvingas leva eller mindre  isolerat i coronakrisen.

Hon bor på Granen i Vimmerby. Där bor hyresgästerna i egna lägeheter, men med goda möjligheter till gemenskap. I varje fall innan spridningen av det nya coronaviruset.

– Jag lider väl inte av ensamheten, men man sitter där man sitter och man är van att det händer något nästan varje dag, säger Maggie Ottander, 91, som också bor på Granen.

Innan krisen hölls regelbundet tipspromenad, läsecirkel, kafé och möjlighet till gemensam lunch i matsalen för de drygt 50-talet som bor på Granen.

Kan ni besöka varandra?

– Det får vi kanske, men jag har känt mig förkyld och varit extra försiktig, säger Maggie Ottander.

– Vi är ju inte inlåsta och kan gå ut och röra oss, men man ska inte umgås, säger Birgit Andersson.

Båda läser mycket och ser mer på TV och telefonsamtalen blir fler för att hålla kontakten med släkt och vänner.

De minns pandemierna Asiaten och Hong-Kong på 1950– och 60–talen.

– Det var inte i närheten av det här, tycker Birgit Andersson.

Maggie Ottanders minnesbild skiljer sig, men av ett särskilt skäl.

– Asiaten var hemsk. Jag upplevde den på ett militärsjukhus i Afrika där min man jobbade 1955 till 1958. Civila låg och dog på golvet. Det ger perspektiv att stå ut med det här, säger hon.

Är ni oroliga för smittan?

– Det är klart man inte vill bli smittad, jag har haft sjukdomen nära inpå. Ett brorsbarnbarn som jobbar utomlands har varit sjuk, men han är ung och klarade sig bra, säger Maggie Ottander.

Birgit Andersson oroas av att smittan ska drabba äldreboenden även i Vimmerby.

– Det är förskräckligt att smittat tagit sig in på äldreboenden på några ställen och jag funderar över att hemtjänstpersonalen bara har handskar som skydd, säger hon.

Boel Wigren–Gustafsson, verksamhetschef för hemtjänsten hänvisar till Region Kalmars vårdhygien. 

– Det innebär att medarbetare i hemtjänsten alltid tillämpar basala hygienrutiner och tvättar händer, använder handsprit och handskar samt förkläde när rutinen kräver det. Om en brukare har luftvägssymtom används visir och munskydd. Grundregeln är att alla är friska när de arbetar, säger hon.

Birgit Andersson lyfter ovissheten.

– Nån sa att det här ska pågå till december. Då blir man skärrad...

Maggie Ottander, 91, har dramatiska minnesbilder av pandemin Asiaten på 1950-talet. "Det ger perspektiv som gör det lättare att stå ut nu", säger hon.
Maggie Ottander, 91, har dramatiska minnesbilder av pandemin Asiaten på 1950-talet. "Det ger perspektiv som gör det lättare att stå ut nu", säger hon.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!