Allt fler jobbar heltid i omsorgen

Drygt 60 deltidsanställda har växlat upp till heltid sen Vimmerby kommun inledde "Heltidsresan" förra året. Sen dess är även varje ledig tjänst på heltid.

Allt fler bland omsorgspersonalen i Vimmerby kommun väljer att arbeta heltid. Alla nya tjänster är på heltid.

Allt fler bland omsorgspersonalen i Vimmerby kommun väljer att arbeta heltid. Alla nya tjänster är på heltid.

Foto: TT-Bild

Vimmerby kommun2019-10-14 05:00

– Så måste det vara för att vi ska nå målet att alla ska ha rätt till heltid och en lön det går att leva på. Att många deltidsanställda riskerar att bli fattigpensionärer är ett skäl till kravet på heltid,  säger Lena Kidsten, ordförande för Kommunals avdelning i Vimmerby.

Kollektivavtalet mellan arbetsgivaren och Kommunal ligger till grund för "Heltidsresan" som projektet kallas. Det kom till 2017 och innebär att alla då anställda har rätt att gå upp till heltid, att alla nya tjänster ska vara heltid och att arbetsgivarna ska arbeta aktivt för att delstidsanställda ska gå upp till heltid.

–  Det är en jättestor process och en av utmaningarna är att  omställningen ska ske inom befintliga ramar, säger Robert Lindström på socialförvaltningen.

I Vimmerby kommun har parterna enats om en form för hur projektet ska drivas under de fem år som man har på sig att ställa om till heltid för alla som vill det. Förra året fick anställda inom två områden möjlighet, i år har övriga områden tillförts.

–  Det innebär att hela socialförvaltningens verksamhet nu är inne i processen, säger Robert Lindström.

I maj varje år får delstidsanställda ett erbjudande om att gå upp till heltid. Sen verkställs det från och med november. 

En lokal uppgörelse ger möjlighet att prova heltid under ett år.

– Det är bra att vi fick med arbetsgivaren på det. Det gör att fler vågar prova att gå upp i tid, säger Lena Kidsten.

Hittills har totalt 63 deltidsanställda tackat ja till heltid och bara två har gått tillbaka till deltid. 

– Det ser vi som ett positivt utfall, säger han. 

Totalt har antalet heltidsanställda ökat med cirka tio procent sen "Heltidsresan" startade. Nu arbetar 67 procent heltid av de 630 anställda inom socialförvaltningen. I kommunen i sin helhet arbetar 76 procent av de 1 330 heltid.

Både arbetsgivare och fack ser en del svårigheter i omställningen.

– Inledningsvis har det varit tufft för många när det blev för fastlagda tider, men det håller på att mjukas upp nu, säger Lena Kidsten.

– Det svåra är att ställa om utan mera pengar. Det har bland annat inneburit något kortare pass, men ett pass mer under schemaperioden och tätare helgtjänstgöring, men mindre av delade turer, säger Robert Lindström.

Sen alla lediga tjänster blev heltid har antalet sökande ökat betydligt.

– Det har alltid varit fler sökande till heltid, men förr var det ont om såna tjänster, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!