Det säger Sara Hedblom, chef för Mat & Dryck i Astrid Lindgrens Värld. 8 000 gäster under högsäsong - eller 200 lunchgäster i november. Oavsett vilket blir det matavfall från de tre köken i parken. Fram till nyligen har avfallet gått i de brännbara soporna. Men nu sorteras resterna och blir biogas och biogödsel, precis som avfallet från privata hushåll. Enligt Avfall Sverige, kommunernas branschorganisation, samlar 212 av 290 kommuner in matavfall i olika omfattning. Storkök och restauranger är i de flesta kommuner fortfarande en vit fläck.
– Det handlar främst om logistik, hela kedjan måste fungera. ALV:s initiativ är jättebra, det här kommer att fungera som test. Tanken är att vi ska få till det i fler storkök våren 2020, där kommunens egen verksamhet självklart är aktuell, säger Daniel Johansson, renhållningschef på Vemab.
Matrester från gästernas tallrikar, mat som stått på varmhållning, spill och skalrester från köket – allt hamnar nu i papperssäckar, som hämtas upp i separata kärl.
– Vi jobbar med hållbarhet och det här har känts som en stor fråga att lösa. Projektet har redan fallit väl ut och jag ser inget annat än att vi ska fortsätta och utveckla det, nu finns det ju rutiner att luta sig mot, säger Sara Hedblom.
Vilka är svårigheterna?
– En svårighet kan vara att det skiljer i mängd och att det blir ganska blött och tungt avfall att handskas med. Det som kostar är en liten investering i nya sopkärl och utbildning av personalen.