Åtalas för brott mot upphovsrätten

Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin som driver Mordpodden åtalas för brott mot upphovsrätten för ett avsnitt som sändes 2017.

Amanda Karlsson, bördig från Vimmerby, och Linnéa Bohlin som driver framgångsrika Mordpodden åtalas för brott mot upphovsrättslagen avseende avsnitt "Kakelsugnsmordet" från 2017.

Amanda Karlsson, bördig från Vimmerby, och Linnéa Bohlin som driver framgångsrika Mordpodden åtalas för brott mot upphovsrättslagen avseende avsnitt "Kakelsugnsmordet" från 2017.

Foto: Mordpodden

Vimmerby kommun2019-11-12 15:30

På måndagen väckte åklagaren Linda Lauronen åtal vid Stockholms tingsrätt. Författaren till boken "Kakelugnsmordet", Lars Ohlson, anser att boken använts i alltför stor utsträckning i det aktuella avsnittet om ett av de mest uppmärksammade morden i Sverige på 1960-talet som Mordpodden sände 2017. Han polisanmälde Mordpodden några månader efter att avsnittet sänts i juli 2017.

Enligt förundersökningsprotokollet kräver författaren ett skadestånd på  sammanlagt 140 000 kronor av duon som driver Mordpodden.

Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin förnekar brott och avböjer att kommentera åtalet. I ett sms hänvisar Amanda Karlsson till ett skriftligt uttalande till SvT:s Kulturnytt, som var först att berätta om åtalet.

 ”Vi lägger ned ofantligt mycket jobb på vår podd och är noga med att hänvisa till källor, vilket vi även har gjort i det här fallet. Våra avsnitt baseras huvudsakligen på domar och förundersökningsprotokoll, men eftersom det här var ett så gammalt fall som det var svårt att hitta information om är informationen i just det här avsnittet delvis hämtad från boken, vilket vi är öppna med. Vi anger både boktitel och författare.”

I samma sms skriver hon att de tycker det ska bli skönt att få ett avslut på den jobbiga situationen som pågått i två år.

Enligt SvT:s Kulturnytt bedömer åklagaren Linda Lauronen att straffvärdet för ett eventuellt upphovsrättsbrott kan handla om dagsböter. Målet kommer att tas upp för avgörande i Stockholms tingsrätt nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!