"Att syra är som konservera - fast godare"

Intresset för att syra grönsaker har exploderat. ”Kunskapen är gammal, nu vet vi mer om bakteriernas betydelse för hälsan”, säger Hillevi Helmfrid, som håller kurs i Locknevi.

Kursen i fermentering sker i samarbete med Vuxenskolan i Västervik och Hillevi Helmfrid utesluter inte att det kan bli fler tillfällen.

Kursen i fermentering sker i samarbete med Vuxenskolan i Västervik och Hillevi Helmfrid utesluter inte att det kan bli fler tillfällen.

Foto: Liv Edlund Helmfrid

Vimmerby kommun2019-11-03 12:00

Trixet att konservera grönsaker genom fermentering är inget nytt påfund, men nu vill allt fler lära sig hur man gör. Hillevi Helmfrid håller 1-åriga kurser i odling via Gamleby folkhögskola, kurser som snabbt blir fullbokade och där just syrning – eller fermentering – av grönsaker blivit ett återkommande och efterfrågat inslag.

I november finns chansen även för andra att gå kurs i Locknevi. Det stora intresset hänger ihop med ökat intresse för odling och självhushåll – och ökad medvetenhet, tror Hillevi.

– Idag vet vi mer om bakteriernas betydelse för tarmarna och vårt immunförsvar. Och gör man bara rätt är det inte svårt, och väldigt low tech. Syra grönsaker kan man göra med det man har hemma.

Salt och de bakterier som naturligt finns på grönsakerna är kicken för processen, som ger hållbarhet och andra fördelar.

– Det är en konserveringsmetod, men till skillnad mot andra konserveringsmetoder som faktiskt kan vara en nackdel smakmässigt, är det här en förädling av råvaran. Det är ett sätt att öka hållbarheten som samtidigt gör grönsakerna ännu mer hälsosamma. Och godare.

Kan man inte som nybörjare göra fel, när det handlar om bakterier och jäsprocesser?

– Man tillsätter salt, för att motverka förruttnelsebakterier. Ger man bara rätt förutsättningar är det inte svårt. Man behöver inte tillsätta någon startkultur och man ska inte glänta på locket till burken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!