Bara namnet påminner om dåtida tullar

Västra tullen och Östra Tullportsgatan. Namn som dröjer sig kvar från tiden då tullavgift var vardag i Vimmerby.

Namnen från historien dröjer sig kvar på Vimmerbys gator och områden.

Namnen från historien dröjer sig kvar på Vimmerbys gator och områden.

Foto: Lars-Göran Bexell

Vimmerby kommun2020-04-14 08:00

Förr fanns ett staket runt hela Vimmerby och olika tullstugor där avgifter togs ut.

– Gustav II Adolf införde tullavgift för att man skulle koncentrera köpenskap till städerna, beskriver Gunilla Gustafsson, museichef vid stadsmuséet Näktergalen i Vimmerby, om skattesystemet som fanns i Sverige mellan 1620 och 1810.

Tullarna var ett resultat av att finanspolitiken i början av 1600-talet övergick från naturaekonomi till en penningekonomi. Det innebar i praktiken att handel utanför städerna blev olagligt och varorna som allmogen tvingades sälja i staden belades med en skatt "lilla tullen".

Gunilla Gustafsson berättar att tullarna blev en viktig inkomst för statsmakten.

– Det fanns tullar i norr, väster och öster. I söder fanns ingen men den i öster låg nästan i anslutning till vägarna söderöver, säger hon. 

Hon berättar att det kan ha funnits en tull vid västra delen av Sevedsgatan och visar en karta från 1648.

– Men det finns inga belägg för det och det kan lika väl ha varit en privat port, säger hon.

När Vimmerby stad växte förändrades också placeringen av tullarna.

– Västra tullen flyttades vartefter staden växte. Främst var det Storgatan som var den som växte och bebyggelsen bredde ut sig, förklarar Gunilla Gustafsson.

Hon beskriver att tullstugan tros ha legat på tre olika platser, vid Rådmansgården, Tenngjutargården och det som idag kallas för Västra Tullen, men påpekar att det inte är helt fastställt.

– Avgifterna räknades ut med hjälp av mått och vikt, innan man släpptes in i staden, beskriver hon och citerar skifterna "Vid stadens hank och stör" av Rickard Bengtsson och "Från forna tiders Vimmerby och Sevede" av F. E Norén.

Men även sådant som behövdes för egen del, såsom virke och ved, krävdes tull på. 1672 begärde staden tullfrihet för virke som behövdes till rådhus och tingshus. Vimmerby fick till viss del och vid vissa tillfällen, såsom vid en brand 1683, del av kassan. Då gick hela tullen till att bygga upp offentliga hus. 

Landtullställena blev till slut ett hinder för handelns tillväxt och folks rörelsefrihet och togs bort. Men än idag klingar namnen kvar i gator och områden i Vimmerby, Östra tullportsgatan och Västra tullen.

Bara en av stugorna finns bevarad.

–  Två av tullstugorna flyttades till Gästgivarhagen. Östra Tullstugan finns kvar medan Norra Tullstugan brann upp vid en brand i början av 2000-talet, förklarar Gunilla Gustafsson.

Östra tullstugan finns bevarad i Gästgivarhagen.
Östra tullstugan finns bevarad i Gästgivarhagen.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!