Beskedet: Skatten ligger stilla nästa år

Skatten ligger stilla i Vimmerby kommun nästa år. Men det blir ändå några miljoner till för både barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden.

De vill sänka skatten, men ser ingen möjlighet till det nästa år. T.v Niklas Gustafsson (M) förste vice ordförande i kommunstyrelsen och Ola Gustafsson (KD).

De vill sänka skatten, men ser ingen möjlighet till det nästa år. T.v Niklas Gustafsson (M) förste vice ordförande i kommunstyrelsen och Ola Gustafsson (KD).

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2019-10-29 19:38

Det beslutade kommunstyrelsen på tisdagen. 

Socialnämnden får 2,3 miljoner mer att disponera nästa år än den ram fullmäktige beslutade om i juni. För barn- och utbildningsnämnden rör det sig om två miljoner i ett extra tillskott.

Båda dras med kraftiga underskott i år med runt 15 respektive nio miljoner kronor. Båda nämndsordförandena är tacksamma för de tillskott de får.

– De pengarna kommer väl till pass. Vi har redan begärt 1,4 miljoner till Campus där vi för närvarande har ofinansierade satsningar, så en del av de extra pengarna går dit. Vart vi riktar resterande pengar tar vi upp på nästa nämnd, säger Peter Karlsson (C) i barn- och utbildningsnämnden.

–  Jag förstår att även barn–  och utbildning har behov av större ram och vi är tacksamma för de 2,3 miljoner vi får. Det är inte lite pengar, och även om vi inte beslutat hur de ska användas tror jag en hel del av dem går till LSS, lagen om särskilt stöd och service, säger Lars Sandberg (C) i socialnämnden.

Han tror inte tillskottet räcker.

– Det räcker inte fullt ut, men de gör nytta, sen måste vi fortsätta att jobba förebyggande och långsiktigt för at komma i balans, säger han

Dessutom vidgar kommunstyrelsen sin egen ram med en miljon kronor.

Så långt är det tillskott från utökade statsbidrag som ger de nya pengarna.

Men något beslut om en detaljbudget för kommunstyrelsen blev det inte. Det kommer att tas senare.

–  Vi avsätter också 2,7 miljoner kronor som oförutsedda medel till kommunstyrelsen, det är nya pengar från det nya utjämningssystemet, men det är inte helt beslutat ännu, säger Niklas Gustafsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen fastställde också skattesatsen för nästa år. Det blir som väntat oförändrad 22,36 kronor per intjänad hundralapp.

– Det finns ingen annan möjlighet i dag, säger Niklas Gustafsson.

Allianspartierna har ambitionen att sänka skatten under mandatperioden.

– Vi vill sänka, men kan inte ännu. Det är svårt utan att det skulle innebära kraftiga besparingar i verksamheterna och vi vill inte att en skattesänkning ska ske på bekostnad av välfärden. Det är också viktigt vad kommunen får för pengar in från staten, säger Ola Gustafsson KD.

Vimmerbyborna drabbas ändå av en skattehöjning eftersom Region Kalmar beslutat höja skatten med 50 öre nästa år. Det gör att den totala skatten blir 34,23 plus eventuell kyrkoavgift per hundralapp.

Peter Karlsson och Lars Sandberg, båda C, är tacksamma över tillskotten till nämnderna.
Peter Karlsson och Lars Sandberg, båda C, är tacksamma över tillskotten till nämnderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!