Så ska 5,9 miljoner fördelas i socialnämnden

Nya tjänster inom familjeteam och IFO, mer pengar till assistans och fria arbetsskor för vårdpersonal. Det är några av de poster som ett extra ekonomiskt tillskott går till.

Nu är det bestämt hur de extra 5,9 miljoner kronor som socialnämnden har fått ska fördelas. Gratis arbetsskor till vårdpersonalen är en del.

Nu är det bestämt hur de extra 5,9 miljoner kronor som socialnämnden har fått ska fördelas. Gratis arbetsskor till vårdpersonalen är en del.

Foto: Mostphotos

Vimmerby kommun2023-05-18 14:30

För en tid sedan fick socialnämnden i Vimmerby kommun ett extra ekonomiskt tillskott på 5,9 miljoner kronor. Nu har nämnden beslutat hur pengarna ska fördelas. 

Knappt 1,5 miljoner kronor går till fler tjänster inom familjeteamet och placeringsgruppen inom IFO, individ- och familjeomsorgen. 2,2 miljoner läggs på att minska underskottet hos personlig assistans. Två miljoner läggs som en buffert med tanke på kommande riktlinjer om 11-timmars dygnsvila för vårdpersonal som träder i kraft i oktober, vilket beräknas bli en merkostnad på åtta miljoner per år för kommunen. 

– De här två miljonerna ska täcka upp för sista kvartalet 2023, säger Eva Berglund (S), socialnämndens ordförande.

250 000 kronor lägger socialnämnden på att komplettera sina trygghetslarm med brandvarnare och 750 000 kronor läggs på arbetsskor till vårdpersonalen.

– Nu måste vi titta på hur vi kan göra för att på ett smart och smidigt sätt leverera arbetsskor till vår personal. Om en ny upphandling behövs eller om vi kan använda oss av en upphandling som redan finns behöver vi titta på. Vi vill att det ska gå snabbt, det är ingenting som vi ska dra på. Det ska vara gjort och utfört i år och så fort som möjligt, säger Eva Berglund. 

– Finns det inget avtal så tar det ju lite tid att göra en upphandling, men efter sommaren någon gång förhoppningsvis, tillägger Lars Sandberg (C), 1:e vice ordförande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!