Besöksförbudet: "Vi vill inte vara först med att öppna"

Socialstyrelsen har uppdaterat de allmänna råden för undantag av besöksförbuden på äldreboenden. På äldreboenden i Vimmerby kommun innebär det inga förändringar.

Besöksförbud råder fortsatt på Vimmerbys äldreboenden. Men säkra besök med hjälp av plexiglasskärmar genomförs.

Besöksförbud råder fortsatt på Vimmerbys äldreboenden. Men säkra besök med hjälp av plexiglasskärmar genomförs.

Foto: Lars-Göran Bexell

Vimmerby kommun2020-07-16 16:00

De uppdaterade allmänna råden om undantag från besöksförbudet trycker på vikten av att genomföra säkra besök för att värna om den sociala kontakten. Besöksförbudet gäller fortfarande men verksamheterna ska planera för säkra besök som främst ska ske utomhus. 

I Vimmerby kommuns boenden har man genomfört säkra besök mellan anhöriga och boenden under en period med hjälp av skärmar i plexiglas och intresset är stort enligt Karin Holmgren, verksamhetschef för område vård- och omsorgsboenden. 

Enligt socialstyrelsens råd kan undantag för besök inomhus göras när en boende eller anhörig vårdas i livet slutskede.

– Då släpper vi in besök och då får de som kommer in använda sig av den skyddsutrustning vi har, säger hon.

Råden från socialstyrelsen säger också att förekomst av antikroppar mot covid-19 kan vara en anledning till att göra ett undantag från besöksförbudet. Men Karin Holmgren vill invänta mer tydliga riktlinjer.

– Man har inte gått ut ändrat det än så länge utan jag uppfattar det som så att man pratar om att det kanske ska bli förändring i och med de här antikroppstesterna och så, men än så länge har det inte kommit ut några riktlinjer kring det och vi inväntar dem innan vi tar något annat beslut.

– Vi vill inte vara först med att öppna upp för besökare utan vi vill verkligen hålla i och hålla ut. Det är de mest sköra äldre som bor hos oss och vi gör allt för att skydda dem, avslutar Karin Holmgren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!