"Bra att man kan låna och prova först"

Amir Feizi, 14, spelar fotboll. "Jag vet inte om det finns fotbollsskor i min storlek, men en boll kan man ju alltid låna".
Amir Feizi, 14, spelar fotboll. "Jag vet inte om det finns fotbollsskor i min storlek, men en boll kan man ju alltid låna".

Amir Feizi och hans kompisar provade på att testa fotbollarna när Vimmerbys nya Sport- och fritidsbibliotek öppnade. ”Det här är en bra idé”.

Vimmerby kommun 29 oktober 2019 19:00

Pulkor, bollar, pjäxor, hjälmar, innebandyklubbor och flytvästar. Hyllorna i Sport- och fritidsbiblioteket i Fabrikens lokaler är fyllda av saker som vuxits ur eller tröttnats på. Mer ska det bli, tror fritidssamordnare Anton Palmer, en av de som jobbat med att bygga upp verksamheten.

– Det är svårt att ha förväntningar på hur mycket prylar folk ska lämna in. Sedan vi presenterade den här idén har vi fått jättemycket respons och nu känner vi att vi har en bra grund att stå på. Och vi tror att det här kommer att växa, i takt med att allt fler vet om att det existerar.

Liknande koncept finns redan i flera andra kommuner i regionen, bland annat Hultsfred, Kalmar och Västervik.

– Principen är densamma, och vi har varit på studiebesök i Västervik för att se hur man jobbar där. Vår tanke är att smyga igång det här med öppettid två gånger i veckan, så får vi se hur efterfrågan är.

På Sport- och fritidsbiblioteket kan man låna, skänka och återbruka sport- och fritidsartiklar. De prylar man fått in kommer från Vimmerbybor, men också från bland annat Lions och Erikshjälpen.

– Vi har  samarbetat med Begagnatmarknaden och Vemab har satt upp tunnor på kommunens idrottsanläggningar, så att man enkelt ska kunna lämna in saker även där. Tanken är ju att grejerna ska komma till användning istället för att ligga oanvända i garaget eller förrådet.

Kultur- och fritidsutskottets ordförande Ola Gustafsson (KD) var på plats vid invigningen och passade på att dra några skott med en av bollarna.

– Det här är en jättebra chans för framför allt barn och ungdomar att testa på olika idrotter utan att behöva köpa dyr utrustning. Återanvändning sparar miljön och det kan också göra att kommunen får fler invånare i rörelse.

Amir Feizi, 14, spelar fotboll och han ger det nya sport- och fritidsbiblioteket tummen upp.

– En bra idé, att man kan låna saker utan att behöva köpa. Jag har kollat och kanske finns det inte skridskor i min storlek, men jag kommer nog tillbaka. Fotboll skulle jag också kunna tänka mig att låna, eller fotbollsskor.

Anton Palmér betonar att biblioteket inte bara är till för barn och ungdomar.

Hit är alla välkomna, vare sig man är 6 år – eller 70. Även som vuxen kan man ju vilja testa en idrott innan man går och köper utrustning. Brist på utrustning ska inte vara ett hinder.

Finns det något på er önskelista?

– Skidor, för både barn och vuxna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa