Bränder i fordon nära fyrdubblat

Nära fyra gånger fler bränder i fordon än året före. Brand i byggnad och trafikolyckorna har också ökat. Men brand i skog och mark har reducerats till en tredjedel.

I augusti brann två bilar samma natt i Storebro.  Mindre än en månad senare var det dags igen. De bränderna misstänks vara anlagda.

I augusti brann två bilar samma natt i Storebro. Mindre än en månad senare var det dags igen. De bränderna misstänks vara anlagda.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2020-01-04 16:00

– Jag ser 2019 som en återgång till ett mer normalt år för oss efter 2018 som var ett extremt år sett med räddningstjänstens ögon, säger Joakim Jansson, t.f. räddningschef i Vimmerby kommun.

Totalt har antalet larm minskat med cirka tio procent jämfört med 2018. Då ryckte räddningstjänsten ut 375 gånger. I fjol blev det 336 utryckningar.

De flesta gånger har det rört sig om automatlarm, 108 stycken. Det innebär en minskning med nära 30 procent mot året före.

– Företag och verksamheter har blivit bättre på att sköta larmen. Det är ju förenat med en kostnad vid fellarm.

Jämfört med 2018 är antalet bränder i skog och mark markant lägre. Den varma och torra sommaren 2018 orsakade 50 skogsbränder. I fjol blev det bara 15 sådana larm.

– Det var lite varmt och torrt i maj-juni, efter det var inte sommaren någon prövning för oss. Även 2018 klarade sig Vimmerby bättre än exempelvis Västervik när det gäller skogsbränder, säger Joakim Jansson.

Det som ökat klart mest är brand i fordon. Tre 2018 blev till elva förra året.

Joakim Jansson ser ingen enskild förklaring.

– Man skulle kunna tro att det är anlagda bilbränder som gjort att det ökat, men det kan vi inte se. Även om det är ett par anlagda också, finns det fler olika anledningar, säger han.

Brand i byggnad har också ökat rejält. 38 i fjol mot 22 året före innebär en ökning med drygt 70 procent. Även där ser han flera olika och skiftande brandorsaker.

– Det är allt från eldstäder till elfel som orsakat bränder i fastigheter, sen kan det säkert finnas någon som misstänks vara anlagd också, men såna utredningar ligger på polisen, säger han.

Med något undantag har det heller inte inträffat någon större brand i kommunen under året.

– Nej, vi jobbar mycket förebyggande och vid flera tillfällen har branddrabbade agerat rådigt och använt pulversläckare eller stängt om branden. Sånt minskar omfattningen.

Trafikolyckorna har ökat från 38 till 46.

–  Det brukar variera från år till år. Vi var ganska förskonade från halka, särskilt under hösten.

Räddningstjänsten är också föremål för en organisationsförändring. Ett politiskt möte om framtiden hålls i mitten på januari. Joakim Jansson är redo att fortsätta som räddningschef också i Vimmerby.

–  Jag är inställd på en fortsättning. Det fungerar bra. Medarbetarna i Vimmerby är så engagerade och motiverade.

Trafikolyckorna ökade med drygt 20 procent, dock ingen med med dödlig utgång. Bilden är från en olycka i Rumskulla i december.
Trafikolyckorna ökade med drygt 20 procent, dock ingen med med dödlig utgång. Bilden är från en olycka i Rumskulla i december.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!