Brunegård om första året i riksdagen: "Otroligt roligt"

Gudrun Brunegård har en över 20 år lång politisk karriär. För ett år sedan tog hon klivet upp till den svenska demokratins hjärta.

"Vi har mängder av möten på telefon eller på videokonferens. En del möten får ställas in helt och hållet." berättar Gudrun Brunegård om hur hon sköter riksdagsarbetet hemifrån.

"Vi har mängder av möten på telefon eller på videokonferens. En del möten får ställas in helt och hållet." berättar Gudrun Brunegård om hur hon sköter riksdagsarbetet hemifrån.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2020-04-05 10:00

– Det där med politik var inget jag hade tänkt mig eller sökt mig till, utan jag blev övertalad att stå på en lista för att de behövde ha lite förnyelse här i kommunen, berättar Gudrun Brunegård om hur hennes politiska karriär började. 

1998 gjorde Kristdemokraterna ett bra val och hon fick en plats i fullmäktige. 

– Det blev ju en förpliktelse för mig att försöka göra mitt bästa för att motsvara de här förväntningarna och då upptäckte jag att det var ju roligt med politik.

2002 tog hon steget upp i dåvarande landstingspolitiken, 17 år senare var det dags att blir riksdagsledamot.

– Utifrån den bakgrunden så är det otroligt roligt att nu också få jobba på den lagstiftande nivån. I Sverige har vi ju en maktfördelning med ett väldigt starkt kommunalt självstyre som omfattar även regioner, men det är ju ändå i riksdagen som man stiftar lagar och skapar dem förutsättningar som regionerna och kommunerna har att förhålla sig till, säger hon. 

Den 1 april 2019 klev Gudrun Brunegård på sitt nya jobb. 

– Kristdemokraterna gjorde ett jättebra val och ökade från 16 till 22 ledamöter då ett halvår tidigare. Det var nog inte riktigt förberett för att det skulle gå så bra, det var nästan så att man hade farhågor att vi inte skulle ta oss in i riksdagen ens. Så jag har ju hört av dem som kom in då att det var lite tufft, de fick försöka hitta sina egna vägar. När jag kom in riktades all uppmärksamhet mot att jag skulle få en så bra introduktion som möjligt. 

För att lyfta regionala frågor krävs en nationell vinkel menar hon.

– När jag har lyft infrastrukturfrågor så har jag försökt göra det ur ett jämställdhets- och rättviseperspektiv på något vis. 

Just infrastruktur är en fråga som Brunegård identifierar som viktig för Kalmar län även fortsättningsvis. 

Som ledamot i utbildningsutskottet är det ingen överraskning att hon brinner för utbildningsfrågor. Med det rådande läget handlar mycket av arbetet inom utskottet kring hur man ska hantera corona-pandemin i skolans värld.

Det dagliga arbetet i riksdagen påverkas också. KD:s gruppledning råder ledamöter som inte bor i Stockholm att arbeta hemifrån, därför sköter Brunegård sitt arbete från Vimmerby.

– Det är väldigt positivt att man nu i den här situationen kan lägga partistridigheter åt sidan och vi ser till landets gemensamma bästa och försöker samla alla goda krafter för att bära framåt, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!