Coronaskugga: Folk avvaktar med resebokningar

Researrangören Nilsbuss i Vimmerby är en av de företag som märkt av effekter av corona.

Anders Fransson, ägare till Nilsbuss har sett en minskning på bokningssidan.

Anders Fransson, ägare till Nilsbuss har sett en minskning på bokningssidan.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby kommun2020-03-10 18:00

– Som andra branscher så blir vi lidande och vi kanske blir först, säger Nilsbuss ägare Anders Fransson om effekterna hittills av corona-virusets spridning. 

– Vår största effekt är att vi sett en avmattning på bokningsläget. Normalt skulle det varit ytterligare bokningar. Folk bokar inte de närliggande månaderna, säger han.

Han ser inte att man bokar andra resor i exempelvis Sverige i stället.

– Jag tror folk avvaktar.

Har ni märkt fler avbokningar?

– Ja, det har vi. Vi vet inte om det beror på corona men vi tror det, säger han.

Han säger att om bokningar inte kommer in som planerat, kan det innebära att resorna inte kommer gå eller med väldigt få resenärer.

Blir resor nu inställda?

– Inte nu. Den närmaste resan är i maj. Vi avvaktar hela tiden och det förändras dag för dag. Vi går på UD:s rekommendationer. Vi kör mycket flyg. Alla flyttar nu fram sina avbokningsfrister för att det förhoppningsvis ska lugna ner sig, säger han. 

Någon fara för varsel ser inte Anders Fransson.

– Vi är självklart oroliga för närmaste framtiden men varsel är vi långt ifrån då vi har en så stor verksamhet. Det finns inget hot mot företaget ekonomiskt, att vi inte skulle rida ut det här. Då är jag mer rädd för flygbolagen som jag tror kommer få problem. 

Påverkas ni av det?

– Om de ställer in så drabbas vi också men det får vi försöka klara av, säger Anders Fransson.

Marcus Alsér, ordförande i Företagarna Vimmerby, säger att många företag börjat se över rutiner kring resor och i stället kör videomöten.  

Han menar att en minskad miljöpåverkan kan bli en positiv effekt av corona men lyfter även att man framöver kan komma att lyfta laget före jaget på ett annat sätt än tidigare.

– Känslan är att det kan bli en tankeställare och en högre förståelse att vara hemma om man är sjuk. Många kommer tillbaka för tidigt till skola och jobb. Att vara hemma tills man är symtomfri skulle kosta samhället mindre. Man får en tankeställare hur globala vi är och hur snabbt det kan gå

Är företagen oroliga och har det påverkat produktionen?

– Jag har svårt att svara för alla men jag upplever att man hanterar det och har en plan kring situationen och hur man ska både kunna producera och leverera, beskriver han. 

Företagarna Vimmerby följer utvecklingen. Förvärras situationen är man inte främmande att flytta fram Vimmerbygalan.

– Vi kommer avvakta nästa vecka innan vi tar beslut, säger Marcus Alsér. 

Marcus Alsér, ordförande i Vimmerby företagarförening, tror Corona kan innebära en tankeställare somkan innebära ett annat framöver, som kan gynnar både miljö och samhällsekonomin.
Marcus Alsér, ordförande i Vimmerby företagarförening, tror Corona kan innebära en tankeställare somkan innebära ett annat framöver, som kan gynnar både miljö och samhällsekonomin.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!