Dags att se över brandvarnaren

Under december månad inträffar runt 600 bränder i bostäder i landet, 20 stycken av dessa sker i Kalmar län enligt en sammanställning från Brandskyddsföreningen. I Vimmerby förra året skedde inte en enda.

"Den som tänder ljuset ska släcka det." säger Roger Linder.

"Den som tänder ljuset ska släcka det." säger Roger Linder.

Foto: Ellinor Harrysson/arkiv

Vimmerby kommun2019-11-29 15:15

– Vi har varit rätt så förskonade faktiskt de sista åren, säger Roger Linder som är brandmästare och ansvarig för det förebyggande arbetet inom brandskydd. 

Totalt under december månad förra året inkom 25 larm till Räddningstjänsten i Vimmerby. Fem av dessa var trafikolyckor och en stor del var från automatiska brandlarm utan brandtillbud. Inget av dessa 25 larm gällde bostadsbränder enligt Roger Linder. 

– I december så betonar vi alltid det här med ljusen, att det är en förhöjd risk om man går ifrån. Den som tänder släcker. Att man har brandvarnare och brandfilt och brandsläckare, då kan man göra något om olyckan är framme, säger han.

– Sen eldar ju folk mycket. Det kan bli soteld om man eldar för mycket och för länge. Det är inte enbart synonymt med december, utan under hela vinterhalvåret. 

På söndag den 1 december är det Brandvarnardagen och räddningstjänsten kommer att uppmärksamma den genom att finnas på plats på Stora Torget i Vimmerby under julskyltningen och informera om vikten av att testa brandvarnarna. 

– Många har nog brandvarnare idag men frågan är hur många som har fungerande. Det är viktigt att man testar dem regelbundet och byter batterierna. Bara för att man har en brandvarnare så är det inte säkert den fungerar, säger Roger Linder.

– Sen ska man se till att man har ett skäligt brandskydd i form av brandfilt och brandsläckare, avslutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!