Daniel Johnsson betecknar sig själv som en glad amatör med ett genuint intresse för lokal historia.
– Intresset väcktes när min dotter föddes och jag började släktforska. Genom släktforskningen började jag intressera mig för gamla domböcker. 2015 gav jag ut boken Vimmerby Stads historia med uppgifter från domböcker som grund. Den här gången har jag vidgat vyn till Sevede härad, säger Daniel Johnsson.
Sevede härad är en gammal beteckning på delar av Vimmerby kommun där socknarna Vimmerby, Djursdala, Södra Vi, Rumskulla, Pelarne, Vena och Frödinge ingick.
– Materialet till boken är hämtat från domböcker som har renoverats och digitaliserats så de är lätta att komma åt, men det är ändå en stor utmaning att lyckas tyda handstilen i texterna. Perioden jag har fokuserat på är från 1620-talet till 1730-talet, säger Daniel Johnsson.
Boken består dessutom av en allmän historik om Sevede härad och om hur Göta hovrätt kom till. Dessutom finns ett kapitel om Kalmar slottshäkte.
– Dit fördes brottslingar i väntan på rättegång och det kunde vara en stor utmaning att bara överleva de månader och ibland år den misstänkte fick spendera där.
Sista delen av boken är historier om en rad livsöden och händelser som Daniel tycker ger en bra bild av samhället på den tiden.
– Det är häpnadsväckande att läsa om att bli dömd för en dödsmisshandel kunde ge bötesstraff. Däremot kunde ett otrohetsbrott sluta med hängning på galgbacken i Skillingarum.