Därför nekar polisen tillstånd till evenemanget

God Kväll Vimmerby Tillsammans blir inställt. Det beskedet kom bara en dag efter nyheten om att evenemanget skulle hållas.

"Det finns inget mitt emellan det, att man sitter instängd i en bil och så vidare." säger Håkan Karlsson, kommunpolis, om beslutet att neka tillstånd till God kväll Vimmerby Tillsammans.

"Det finns inget mitt emellan det, att man sitter instängd i en bil och så vidare." säger Håkan Karlsson, kommunpolis, om beslutet att neka tillstånd till God kväll Vimmerby Tillsammans.

Foto: Jimmy Karlsson/arkiv

Vimmerby kommun2020-04-21 17:30

Under tisdagseftermiddagen meddelade Vimmerby Tillsammans på sin hemsida att evenemanget ställs in då man inte fått tillstånd från polismyndigheten att arrangera. Anledningen är att evenemanget ses som en folksamling på över 50 personer, trots att deltagarna sitter i sina bilar.

– Det är inte mycket att säga om, även om vi har svårt att se det som en folksamling. Men det är bara att laga efter läge, vi får hitta på något annat, säger Marcus Alsér, ordförande i Företagarna Vimmerby.

Håkan Karlsson, kommunpolis, pekar på regeringsbeslutet som förbjuder sammankomster större än 50 personer som anledningen till att man nekat tillstånd till evenemanget.

Man har tidigare arrangerat liknande arrangemang och fått tillstånd. Varför får man nu ett nej?

– Om man säger som så, jag kanske var lite för snäll förra gången. Om man lägger det här i en vågskål med tanke på näringslivet så kan man kanske tycka att det är okej men det är inte okej. Jag har ett regelverk som jag måste förhålla mig till. Jag är lika ledsen för deras skull med tanke på vilja och inställning men att jag skulle sätta mig över ett regeringsbeslut är kanske mycket att begära, säger Håkan Karlsson. 

Att genomföra arrangemanget med endast 50 deltagare finns det inga planer på.

– Det blir 11-12 bilar. Det är en rätt stor insats teknikmässigt, insatsen blir lika stor även om det är 11 bilar som 100 bilar, säger Marcus Alsér. 

Intervjun med KSO Jacob Käll kommer istället att spelas in och streamas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!