De tillverkar tusenårig asiatisk dryck hemma

Fermenterat te låter kanske inte lockande men det är just vad kombucha är, något som blivit en trendig dryck.

"Man måste ju göra något spännande någon gång." säger Monica Nälgård (till vänster i bild) och därför startade hon igång med kombuchatillverkning. Till vänster i bild; Ulrika Malmberg.

"Man måste ju göra något spännande någon gång." säger Monica Nälgård (till vänster i bild) och därför startade hon igång med kombuchatillverkning. Till vänster i bild; Ulrika Malmberg.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby kommun2019-11-26 20:00

Drycken kombucha härstammar från Asien, där den druckits i många tusen år. Vännerna Monica Nälgård och Ulrika Malmberg tillverkar sin egen kombucha hemma. Monica Nälgård började för ungefär ett år sedan.

– Det var en arbetskamrat som introducerade mig. Jag tyckte det var lite spännande.

Ulrika Malmberg startade igång runt påsk i år efter att Monica hade lärt henne.

– Hon pratade så mycket om det med mig så då var jag här någon gång och drack.

– Sen kom jag hem till er och hade kombucha-kurs, fyller Monica Nälgård i.

Att fermentera är en gammal konserveringsmetod och innebär att man låter råvaran jäsa i en kontrollerad process. Surdeg är ett exempel på hur man använder sig av fermentering. För att komma igång med att göra sin egen dryck behöver man ha en "scooby", så kallas jästsvampen som läggs i teet.

Efter en veckas fermentering plockas "scoobyn" upp ur teet och kan då delas i två. Drycken silas och hälls upp på flaskor, sen får de stå framme i rumstemperatur ytterligare en till två dagar för en andra fermentering. Det gör drycken lätt kolsyrad.

– Jag har kollegor som säger ”aldrig i livet att jag skulle dricka något som är fermenterat!” För de hakar upp sig på ordet fermenterat, säger Ulrika Malmberg.

Att kombucha har blivit populärt är på grund av att det påstås ha positiva hälsoeffekter. Men de två vännerna Monica och Ulrika dricker det främst för smaken.

– Jag struntar i om det är bra eller inte, det är gott. Jag dricker till maten, säger Ulrika Malmberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!